Новини

  • image

    Напусна ни Иван Савов (1944 – 2023)

    Иван Савов ни напусна неочаквано, в усилена подготовка на изложба. 
    Художник с богата култура, която му позволява да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света творец, който не познава граници в жанровете и техниките. 
    Опелото ще бъде в четвъртък, 6 април 2023, от 11:00 в православен храм „Св. Седмочисленици“, София.

  • image

    Напусна ни Стилиян Атанасов (1959 – 2023)

    Стилиян Атанасов живее и работи в родния си град Плевен. Там, в Художествена галерия „Илия Бешков“, през февруари бе и неговата последна изложба, събрала рисунки и живописни платна.
    Той завършва Художествената гимназия в София през 1978, а през 1986 завършва Художествената академия в класа по живопис на проф. Светлин Русев. Същата година започват участията му във всички регионални и национални изложби. Самостоятелни изложби е имал в Плевен, Левски, Свищов, София.

  • image

    Напусна ни Драган Немцов (1935 – 2023)

    Драган Немцов е художник, който съчетава в своето творчество детския възторг от откривателството с мъдрост, ерудиция и широки интереси и богата биография.
    Роден е в Габрово. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов.

  • image

    Напусна ни Екатерина Радева (1948 – 2023)

    На 12 март 2023 ни напусна Екатерина Радева-Саздова. Родена е в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Текстил“, при проф. Марин Върбанов. Поклон пред светлата ѝ памет! 

  • image

    Напусна ни Георги Чаушов (1938 – 2023)

    На 7 март 2023 година ни напусна Георги Чаушов. Той е сред легендарните художници карикатуристи на вестник „Стършел“, с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. В карикатурите си „Без думи“ той казва повече за времената, в които твори, от много други. Сатиричният му усет няма аналог в българската визуална култура, той е разпознаваем и обичан.

  • image

    Напусна ни Минка Христова (1924 – 2023)

    Минка Христова е от поколението художници, учили при забележителни личности в Художествената академия, които формират не само професионалните им качества, но и тяхната ценностна система. Тя завършва скулптура в Художествената академия през 1951. Учи скулптура при професорите Марко Марков и Иван Фунев, рисуване при проф. Илия Петров, слуша лекции на Николай Райтов, Илия Бешков и Дечко Узунов. 

  • image

    Напусна ни Валентин Колев (1948 – 2023)

    Професор Валентин Колев е роден в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София през 1978 – това е легендарният випуск от класа по живопис на проф. Добри Добрев. От 1980 Валентин Колев е преподавател в академията. От 1996 е професор по живопис и композиция – Aтелие 52, Свободната територия.

  • image

    Напусна ни Кеазим Исинов (1940 – 2023)

    Кеазим Исинов остави забележително творчество, получило признанието на критиката и любовта на публиката. През 2005, в съперничество с 30 хиляди художници, той печели конкурса „Милениум“ в Нидерландия на тема „1001 причини да обичам Земята“ и е обявен за Художник на хилядолетието. 

  • image

    Напусна ни Христо Стайков (1942 – 2023)

    Професор Христо Стайков e изтъкнат представител на поколението графици, отворили българската графика за новите художествени тенденции и техники. Работи в областта на рисунката и класическата графика, основно в техниката суха игла. Завърша Националната художествена академия през 1971, специалност „Илюстрация и графика“, при проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев. Специализира графика и графични техники в Лайпциг и Берлин през 1973.