Новини

  • image

    Напусна ни Димитър Яранов (1964 – 2024)

    Димитър Яранов е роден в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори.
    Негови картини са представяни в престижни изложби в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век.

    Поклонението ще бъде на 2 март (събота) 2024 от 12:30 часа в храм „Св. Седмочисленици“, София.

  • image

    Напусна ни Костадинка Паскалева (1935 – 2024)

    Костадинка Паскалева е изтъкнат изкуствовед и дългогодишен директор на Филиала за средновековно българско изкуство към Националната галерия – Крипта, като успява да я издигне до институция с национално и международно значение. Автор на множество книги и каталози за българско средновековно изкуство, на студии, статии и доклади, които изнася на международни конгреси и симпозиуми. Има и пет авторски филма, заснети и излъчени по БНТ.

    Поклонението е на 31 януари, сряда, 12 часа, в храм „Св. Наум“, до езерото в жк „Дружба“, София.

  • image

    Напусна ни Ралица Станоева (1940 – 2024)

    Ралица Станоева е изявен художник плакатист с многобройни участия в международни изложби на плаката, в биеналета в България и чужбина. Родена е в София. Завършва Художествената гимназия, а през 1965 – Художествената академия, специалност „Плакат“ при проф. Ал. Поплилов. Още през 1966 тя получава признание с награда от Биеналето на плаката във Варшава. Член е на СБХ от 1967.

    Траурният ритуал ще се състои в сряда, 17 януари 2024,  от 12:30 часа, в храм „Св. Седмочисленици“.

  • image

    Напусна ни Стефан Лютов (1947 – 2023)

    Стефан Лютов живее и работи в родния си град Пловдив. През 1973 година завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“ при проф. Никола Хаджитанев. През годините е работил в областта на приложната графика, а след 1995 се посвещава на живописта – реалистични пейзажи и абстрактни творби, които представя в самостоятелните си изложби в Пловдив, София, Пазарджик, Варна, Албена.

  • image

    Напусна ни Милко Диков (1930 – 2023)

    Милко Диков беше сред малцината, достойни приживе да бъдат наричани легенда. Причина за това е неговото творческо присъствие до последно, не само дългият му житейски път – през 2022 в рамките на Националната изложба карикатура на Шипка 6 той бе представен със самостоятелна изложба; участва и в изданието на изложбата и през 2023.

  • image

    Напусна ни Кирил Недялков (1940 – 2023)

    Кирил Недялков е роден през 1940 в село Градище, Севлиевско. През 1975 завършва специалност  „Текстил“ във ВИИИ „Николай Павлович“, София в класа на проф. Марин Върбанов. Негови монументални гоблени има в редица обществени сгради –  ритуалната зала в с. Крушуна, Ловешко; в кметството на Велико Търново и др. Участва в множество общи, национални и международни изложби на приложните изкуства. Член на СБХ от 1982.

    Поклон пред паметта му!

  • image

    Напусна ни Живко Димитров (1935 – 2023)

    Живко Димитров е роден през 1935 в Благоевград. През 1959 завършва специалност „Графика“ при проф. Илия Бешков във ВИИИ „Николай Павлович“, София. От 1961 участва в общи художествени изложби, групови, национални и международни изложби, организирани от СБХ. Творбите му са притежание на художествените галерии в Благоевград, Варна, Провадия и др. Работи в областта на графиката, оформление на книги, тетрални плакати, запазени марки. Работи като сценограф в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна. Член на СБХ от 1985. 

    Поклон пред паметта му!

  • image

    Напусна ни Лили Бенева (1940 – 2023)

    Костюмографът, сценограф и художник Лили Бенева – аристократката от Варна, отдава 31 години на театъра и сътворява образа на чешмите в кв. „Вароша“. Лиляна Христова Бенева е родена през 1940 във Варна. Завършва специалност „Сценография“ при проф. Георги Каракашев във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА). След дипломирането си се връща във Варненския театър. Първата й постановка е „Прокурорът“, нашумялата по това време пиеса на Георги Джагаров. Други постановки, по които работи от този период са: „Петлето от Н. Русев, „Обърни се с гняв назад от Дж. Озбърн и др. Работи в Благоевградския драматичен театър от 1971 до 2002.

    Поклон пред светлата й памет!

  • image

    Напусна ни Маргарита Московян (1945 – 2023)

    Маргарита Московян е родена през 1945 в гр. Ямбол. Завършва СПТУ „Васил Левски“, след което продължава Техникум за художествени занаяти, София. Завършва специалност „Декоративно-монументална скулптура“ в Художествената академия. Известни творчески реализации: фигура „Младост“, Балчик; декоративно-керамично пано на фасадата на читалище в „Нови хан“, Софийско; фигура за водно огледало в с. Слащен, Благоевградско и др.

    Поклон пред светлата й памет!