Бюлетин типове
image

Самопонятността на тялото. За Soundflower на Людмил Лазаров

На 27 декември 2022 ни напусна колегата Людмил Лазаров. Той е роден през 1955. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1985 в класа на проф. Иван Кирков. След 1989 заминава за Париж, където живее и твори до 2002. Припомняме текст за негова изложба през 2015 година.
image

Изложба „Ахимса. Ненасилие“

Индологическа фондация „Изток – Запад“, община Плевен, галерия „Арт център“, Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия са организатори на изложбата „Ахимса. Ненасилие“. Идеята принадлежи на скулптора проф. Емил Попов, на художника проф. Станислав Памукчиев и на индолога Йорданка Боянова.
image

Размяна на местата

Шестима художници експериментират, като разменят помежду си обичайните медии, с които се изразяват: живопис – Дарина Цурева и Борис Колев, графика – Христофор Кръстев и Елена Панайотова, пластика – Камен Симов и Николай Златанов – Кайо. Идеята е на Борис Колев, а куратор е Камен Симов.
image

Изложба на Емил Мирчев. 70 години от рождението на скулптора

Емил Мирчев е сред водещите скулптори от своето поколение. Творчеството му, разгърнато и утвърдено в многобройни направления, по достойнство заема значимо място в общата панорама на пластическите изкуства в България през последните десетилетия.
image

Три врати

Изложбата „Три врати“ е изключително впечатляващо съвместно усилие на няколко организатора. Тя е съвместен проект на „Франкфуртер кунстферайн“, инициативата 19. Februar, в която членуват близки на жертви и оцелели след атентата в Ханау, както и заинтересовани граждани, инициативата в памет на Ури Джало и института за разследвания Forensic Architecture от Лондон.
image

Визуални транскрипции на архетипа. Размисли за изложбата „Тишина“ на Николай Тодоров

Николай Тодоров е от онези творци, които предпочитат тишината на синтезирания изказ пред екстатичното полихромие и повествователната бъбривост. За него изкуството е убежище, мисия, както и начин за себепознаване.