Галерия (1)

Наташа Ноева / Усещане за вечност

10 декември 2019 – 30 април 2020
галерия „Видима“, Севлиево

В края на 2019 г. в град Севлиево бе открита първата по рода си национална изложба, организирана от галерия „Видима“ с финансовата подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“. Изложбата е озаглавена „Създаваме заедно!“, а поводът е 85-ата годишнина на фирмата.
„Ние като човешки вид не можем да съществуваме пасивно и безучастно на този свят! Във всеки един момент създаваме заедно нашия мир! С всяка добра дума, усмивка, жест, творение, излязло от ръцете и сърцето на човек, за да направи живота ни по-добър, по-лесен и по-красив!“ – споделя Сава Христов на откриването на изложбата.

Факт е, че през годините галерия „Видима“ успя да се превърне в разпознаваемо име в сферата на изкуството в България. За това говори и големият интерес на артистите към настоящия конкурс. Като основател и куратор на галерията Ирина Колбасова организира над 170 самостоятелни авторски изложби на художници от цялата страна, създавайки завиден фонд от творби на съвременното българско изкуство. След отпътуването ù от този свят мисията е поета от сина ù Сава Христов, който отправя покана към всички художници да покажат творчеството си в пространството на галерията:

„Вратите са отворени за още много хубави поводи за срещи.“

Експозицията е разнообразна и пъстра – от абстрактни, почти инсталационни творби до крайно реалистични подходи. Всяко платно е уникално и отразява идентичността на своя автор. Тази изложба събира в едно пространство няколко поколения артисти – доказали се творци и млади автори, които тепърва ще опознаваме в предстоящи изложби. Издаден е каталог, включващ селектираните 85 живописни творби.

Журито присъди първа награда на Мариета Конова за интериора „Ателие на Густав Моро“ (71х85 см). В композицията, пресъздаваща впечатления и остатъчна от уникалната среда чувственост, редом с хаотичния творчески безпорядък прозират акцентите на застиналото време. В противовес на тях шахматната дъска подканя за поредната партия шах, доказвайки съждението: „Краят е ново начало“. Творбата въздейства сетивно като един преживян поглед към атмосферата на „онова време“. Втората награда е на Цветан Казанджиев за картината „Прераждане“ (70х70 см). Композицията е в кръг – символ на вечността и безкрая, но и символ на новото начало. Колоритът е в огненочервени и изумруденосини с ослепително стряскащи топли акценти. Антон Гошев получава трета награда за творбата „Зад ъгъла на морето“ (73х92 см), в която създава един динамичен свят от мазки, цветове, форми. Загатнатите силуети изкушават да се надникне зад тях, да се види невидимото. Измамната статичност на предния план не може да скрие огнената буря и пламтящите страсти на фона.

Наградата за млад автор е присъдена на Наташа Ноева и „Усещане за вечност“ (100х120 см), в основата на която е вечният кръговрат на светлината и тъмата, на деня и нощта, на топлото и студеното.
Изложбата може да бъде разгледана до края на месец април 2020 г. Политиката на галерия „Видима“ е да продължи да стимулира и подпомага съвременните български художници, като обогатява натрупания фонд, както и да се грижи за архивирането – запазване на имената на автори и творби в историята на българското изкуство.

Смислови групи: