Николай Панайотов / от изложбата

17 април – 14 май 2019
галерия „Нирвана“, София

Николай Панайотов пристигна от Париж за представянето на изложбата си „Щастлив лабиринт“ в галерия „Нирвана“ – галерия с интригуващи събития, един от най-престижните арт центрове у нас. Николай Панайотов е и авторът на сценографията и костюмите на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер в Софийската опера.

Пред столичната публика Николай Панайотов представя непоказвани досега творби с интересно развитие на стила, с който е известен – гора от конуси, живописни платна, инсталация, рисунки. Преплитането на различни гледни точки, играта с пространства, експресивна цветност, появата на фантастични образи, характерното за автора движение в определен ритъм дават нов смисъл на фигуративната живопис. Странните хибридни същества, монументалността, елементите на шествие, редуването на различни епизоди, повествователното развитие на картината напомнят както за изкуството на Двуречието и Египет, така и за съвременната култура на комикса. Но най-поетично и точно е казаното от самия автор:

„… Влизаме в лабиринта. Връщане назад няма… дните почервеняват, идват кръстосани стълби за изкачване, една след друга стените падат, стълбите се веят като побъркани ветропоказатели, както и излитащите към безбройни посоки линии, успоредни и пресичащи се, а някои от тях – загадъчно описателни. Те разказват несъществуващи истории в несбъднати светове с учудени очи на човекоподобни замисли с животинска наивност и каменна безвременност !!!“

Изложбата „Щастлив лабиринт“ на Николай Панайотов заслужава специален интерес не само като досег с най-новите произведения на утвърден творец, а най-вече като успешен вариант за развитието на идеята за експресивна фигуративна живопис със силен емоционален нюанс.

Смислови групи: