Галерия (4)

Първото събитие от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката – София 2023 е

самостоятелната изложба LIMINAL на Мариана Смит, чийто домакин от 23 ноември до 6 декември е галерия „Академия“.

По думите на авторката: „Изложбата Liminal включва пейзажи, свързани с различни места, като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени. В поредицата от творби за Венеция съм колажирала историите за преместване на основата на собствените си преживявания и на колекцията от есета за Венеция от Йосиф Бродски.

Фрагментираната венецианска образност на Йосиф Бродски от звук, светлина и вода съответства на колажирани фрагменти и поредица от кинематографични пространства, където разстоянието се колебае между материалното и преходното. Най-новите пейзажи се фокусират върху секвоите, тяхната красота и белезите от катастрофалните горски пожари. Това са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои, за тяхната сюрреалистична красота; тяхната временност е толкова осезаема, когато човек се разхожда из парковете, белязани от причинените от климатични изменения пожари.

Сглобявам фрагментите отново, за да представя идеята за крехкост и устойчивост.

Повторенията и внимателното сглобяване са в противовес на разривите, предизвикани от случайност в нови пространства, кодирани с метафорите на графиката.“

В рамките на своя престой в София Мариана Смит ще проведе и тридневен майсторски клас по фотогравюра със Solar Plates в Графичната база на НХА. Мариана Смит, САЩ, заедно с Майкъл Кемпсън от Австралия и Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания са чуждестранните членове на международното жури за определяне на наградите на Триеналето.

Официалната церемония и обявяването на наградите е на 5 декември, когато се откриват и останалите съпътстващи изложби:

  • Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай, насител на Голямата награда от предишното издание на Триеналето;
  • Графики от страната на баските, курирана от испанските представители в журито;
  • Сборна изложба на австралийска графика.

9-ото Международно триенале е организирано от Съюза на българските художници и се провежва във всички изложбени пространства на галерия „Шипка“ 6 от 5 декември 2023 до 31 януари 2024. Най-мащабната международна инициатива на СБХ се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Национален фонд „Култура“, Столична община, Държавен културен институт към Министъра на
Външните работи, Национална художествена академия и Директа – изключителен представител на Fabriano.

+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04/ 2023, с. 4
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: