Ани Венковa
Галерия (3)

ноември 2021
галерия „Аросита“, София

През 2021 галерия „Аросита“ отбелязва 30 години от основаването си. В продължение на три десетилетия втората частна галерия в България и една от най-дълго задържалите се в историята на културния живот на София дава пространство за изява и развитие на млади и утвърдени автори, работещи в България и по света. За много от тях галерията е място, откъдето започва професионалната им кариера. През дългия период на активна дейност в галерията са организирани и проведени над 500 изложби и няколко фестивала. Юбилеят беше отпразнуван през ноември 2021 с изложба на основателите, галеристи и поддръжници на „Аросита“ – Катя Гецова, Колю Гецов, Росица Гецова, Стефан Гецов, Катерина Димитрова.

Създадена през май 1991, галерията отваря врати с изложба на Слав Бакалов. В началото в нея се помещава и антиквариат, управляван от Митко Фурнаджиев. Впоследствие дейността се концентрира върху съвременни художници и организира изложби предимно на български автори, сред които Георги Чапкънов, Ганчо Карабаджаков, Иван Стратиев, Владо Пенев, Владо Гоев, Борис Колев, Митко Будев, Греди Асса. През 2001 пространството на галерията е преустроено с идеята да се специализира в областта на художественото стъкло. По-късно тази идея прераства в първия и единствен в България Международен фестивал на стъклото, чиято цел е не само да представя актуалните тенденции в развитието на художественото стъкло, а и да образова чрез серия лекции, уъркшопове и семинари.

Изложба в галерията



С четирите си издания от 2010 до 2016 фестивалът се доказва като престижен международен форум за специалисти от цял свят, работещи със стъкло, провокира автори от други сфери да експериментират с този материал. По време на фестивала се създават контакти, обогатява се професионалният опит на участниците, представени са нови за страната ни техники за работа със стъкло. България е поставена в интернационален културен диалог, като основната заслуга е на галерия „Аросита“ и нейните основатели.

От 2007 до днес галерист в „Аросита“ е Росица Гецова. С много усилия, активност и постоянство, с гъвкавост и поглед към най-новите световни тенденции, с усета и професионализма на автор и артист тя затвърждава вече

наложеното име на галерията и я превръща в една от водещите институции

за съвременно изкуство в България. Сред важните цели за галеристката е да открива нови таланти, да ги подпомага и да ги поощрява. Приоритет са и представянето на български автори, работещи в чужбина, стимулирането и култивирането на колекционерския интерес. Галерията е домакин на самостоятелни изяви и на изложби на артистични сдружения и колективи като група XXL, Тhreesome Art Collective, фестивала „Дунавски диалози“ (2019), C.A Studio Soligo и др. Организира и групови годишни изложби „Само за фенове“, които стимулират и култивират колекционерския интерес.

Галерия „Аросита“ е сред малкото галерии, в които и авторът, и кураторът имат пълна свобода, а посетителят става част от процеса на осъществяване и реализиране на арт проекта.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 5 / 2021, 30 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

 

Смислови групи: