Галерия (3)

10 ноември – 3 декември 2021
Галерия-книжарница „София прес“

В изложбата си „Опит за хвърчене“ живописецът Атанас Стаменов е събрал своите впечатления от многобройните си пътувания до слънчева Испания – реминисценции от една колкото различна, толкова и близка по темперамент държава.

Атанас Стаменов е разделил условно творбите в експозицията на три части. В първата той включва класически пейзажи с подчертана експресия; във втората са представени акварелни творби, реалистични пейзажи и абстрактни композиции, ситуирани на границата с фигуративното. Третата част включва принтове, някои от които запечатват фази от процеса по създаването на негови вече несъществуващи картини, а други улавят усещането му за духа на Испания. Силно въздействащо е паното „Усещане за Испания“, заемащо цялата вътрешна стена на галерията. То е събрало творби и принтове, комбинирани в

пъстър колаж от образи на преживяното,

моменти, усещания, вдъхновения, обобщен израз на непресъхващ интерес и любов към страната, която е посещавал многократно.

„На фона на далечните синкави загадъчни възвишения, на залязващото небе с непрестанно променящите се по цвят и форма облаци, силно почувствах „нещо друго“ – разказва Атанас Стаменов. Той

с лекота и експресивен замах

пресъздава върху платното „странния пейзаж със силуетите на самотните палми и сгради из здрачните полета, движещия се небосвод на Испания“. Силни и наситени с цвят са пейзажите му, експлозия от багри, които ни пренасят мигновено там и ни потапят в испанската действителност, каквато той я е видял – пренесени през хиляди километри впечатления, пречупени през призмата на мирогледа на художника. Стаменов сам определя творбите си като „притежаващи мистичен, тамошен дух“. Това е Испания, но не онази, познатата ни през коридите, безкрайните фиести, кулинарията и страстните човешки взаимоотношения. Това е Испания на природата и нейната безгранична свобода на багрите.

Румена Калчева

+++

За автора

Атанас Стаменов учи дизайн на порцелан и стъкло в НХА. От 1971 работи в областта на графичния дизайн, керамиката и живописта. В средата на 1970-те проектира търговски витрини в София, с някои от които печели награди. От 1977 до 1984 Стаменов е художник на Централния студентски дом на културата и реализира сценични оформления, около 350 голямоформатни киноплаката, емблематични художествени постери за спектаклите на 11-те национални студентски състава. От 1980-те работи като свободен артист. Следват поредица от награди в България и от Варшавското международно биенале на плаката (1986).


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 05 / 2021, 31 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

Смислови групи: