Галерия (1)

Антоан Божинов / Щастливците

януари – февруари 2019
галерия „Фотосинтезис“, София

Най-сетне са намери в София галерия „Фотосинтезис“, в която целогодишно да се излагат произведенията на изявени български и чуждестранни автори.

При голям интерес и съпътстващи събития бе показана изложбата на Антоан Божинов „Моите свидетелства (1985 – 1991)“ с куратор Надежда Павлова. Един твърде кратък период за създаване на цикли като „Щастливците“, „Маските на сина ми“, „Социалните домове в България“ и „Москва – неуспешният преврат“.

За последния цикъл авторът споделя: „През август 1991 г. бях поканен да представя изложбата в град Запорожие, Украйна, и да я върна в Москва на 19 август, което ми даде възможност да направя още едно свидетелство – за неуспешния военен преврат, или ПУЧ, както руснаците го наричат, на който попаднах случайно, но проследих с усещането за случваща се история“

Създаването на документални серии най-ярко символизира любовта на автора към избраните теми, които ги обединява

документалността в артистичната фотография.

Това не са единствените цикли на Антоан Божинов, има и други, от които се отличава „Малките хора“.
Във всички поредици се наблюдава принципът на деконструкцията, при който авторът не разглежда снимката като затворена даденост, а като отворена многопластова мрежа от моментални попадения. В цикъла за ПУЧ-а в Москва от 1991 г. деконструктивността е показана в отделни големи отпечатъци и заедно с червените хартиени акценти създава една фотографска инсталация, която може да е предмет на отделно изследване.

Отпечатъците във всичките цикли стоят като големи полароидни копия, с техните притъмнени участъци и винетирания. Множествеността в циклите психологично ясно и достатъчно разказва истината за събитията. Остава място за зрителя да заеме своята позиция на изобразителната сцена.

Смислови групи: