Галерия (2)

Елица Матеева-Паскинс / Тишината

12 септември – 3 октомври 2019 г.
Галерия-книжарница ,,София прес''

Миналата година част от учениците на проф. Николай Майсторов взехме участие в изложбата ,,Проф. Н. Майсторов и ученици'' в НГ – ,,Квадрат 500''. Участието на Елица Матеева-Паскинс в тази изложба беше запомнящо се с мощната енергия в изказа на живописта и беше категорична заявка за продължение и развитие, на което днес сме свидетели в нейната нова изложба ,,Обратно в утрото на бъдещето''.

Заглавието само по себе си подсказва за регресия на паметта и един рестарт на реалността. Онази измислена реалност, каквато е изкуството, Елица ни представя с нов поглед, обновяващ сетивата, но съхранен във времето, и това е ценното. Човек се ражда артист и никой не може да го научи на това. Елица Матеева е не само от можещите художници, тя е и от четящите. С постоянно любопитство към света, с необикновено чувство за хумор и самоирония, тя винаги има подръка едно тефтерче, за да не пропусне момента... Израснала е в София, в семейството на поета текстописец Матей Стоянов (представител на софийската бохема). А обичта ѝ към морето и водните стихии носи от майка си – тази изложба е един реверанс към нея...

На пръв поглед изложбата показва един морски свят, който обаче ни отпраща в други измерения. Елица искрено и чисто ни води с надеждата за ново начало, в дълбочините на своите човешки страни – опит за мислен разговор със самата себе си. Затова е необходима смелост и ясна творческа позиция, която тя притежава.

Всеки художник носи своя пластичен език. При Елица Матеева той е лаконичен, базиран на контраста,

сякаш цветът е издялан цялостно в образната система

със своята категоричност и монументално звучене дори в малкия формат, който за нея е предизвикателство.
Често се шегуваме, че Елица Матеева е скулптор в живописта – за нея фрагментът е много важен. В тази изложба тя заявява своя интерес към произхода, раждането и границата между водата и въздуха – да останеш над чувствителната мембрана. В картините ѝ присъства стремежът да си в граничните зони, но да не напускаш зоната на живот. Подсъзнателно се опитва да върне близостта, която губим с раждането... Елица ни отвежда там, на дълбокото, под водата, където си сам и в тази тишина намираш абсолютния покой, далече от звуците на деня. Тя ни разкрива най-съкровените си светове – в тях винаги има един разказ, кратки сюжети, приказка...

Картините ѝ неслучайно са с лаконични заглавия, без излишни обяснения, а живописта ѝ поставя на зрителя въпроси за размисъл. В изложбата „Обратно в утрото на бъдещето“ Елица Матеева-Паскинс ни разкрива преживени мигове, които ни отвеждат в дълбокото, за осмисляне и нова глътка въздух, с остротата на надеждата (както споделя тя самата). Истинското изкуство е само това, което може да развълнува зрителя и тази изложба е доказателство за това.

Смислови групи: