Галерия (9)

30 май – 10 юни 2019
галерия-книжарница „София прес“

Бих се върнала назад в детството ми, когато за първи път се срещнах с Радичковите врабчета. Грабнаха ме веднага с финото си чувство за хумор и невероятните истории и метафори за света, живота, за нещата, които ни се случват и на нас, човеците, за страховете ни и радостта от малките неща и случки в ежедневието. Трудно ми е да опиша радостта от повторната си среща с Радичковите врабци, вече не като читател, а професионално. За мен работата по оформлението на новото издание и изложбата е чест и огромна отговорност, но смятам, че сега, поглеждайки отвисоко, Онова нещо се усмихва благо, подарило ми тази възможност.


Йордан Радичков / Илюстрация към книгата „Ние, врабчетата“, 1968



Към изложбата с оригиналните илюстрации на Радичков подходихме с много любов и вдъхновение, като внимателно помислихме за всеки детайл и го пречупихме през мирогледа на врабците. Идеята за изложба се роди заедно с желанието на издателство „Нике“ за ново издание на „Ние, врабчетата“ по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Както и за изданието, така и за изложбата решихме, че е важно визията да бъде

чиста, семпла, без претенции и излишна тежест,

защото само така илюстрациите биха ни докоснали със своята фина и любяща човека философия.


Йордан Радичков 


Новото издание е с твърди корици, стандартен формат. В него са публикувани всички оригинални илюстрации по текста. Всяка глава започва с част от илюстрацията към нея, изваденa като акцент на тъмен фон и тук-таме някой изпаднал врабец се появява по разтвора. Типографията е спокойна и с достатъчно въздух между страниците, за да се усещат просторът и лекотата на врабчовите истории.


Йордан Радичков / Илюстрация към книгата „Ние, врабчетата“, 1968



Тези детайли запазихме и за концепцията на изложбата. За нея семейството подбра 20 броя от оригиналните илюстрации по „Ние, врабчетата“, като три от тях не са публикувани никога и ги подредихме като акцент на изложбата. Самите илюстрации изложихме в отделни паспартута от специално избрана хартия, която им „пасна“ със своята тоналност, структура и чисто излъчване.

Йордан Радичков / Илюстрация към книгата „Ние, врабчетата“, 1968



Към всяко паспарту добавихме и принадлежащия към рисунката текст в стила на началните разтвори на главите в книжката, с изведен детайл на главния герой в случката и остроумната забележка на автора към ситуацията. Така общият вид на изложбата придоби едно тихо, светло и чисто усещане, подчертаващо изцяло философията в илюстрациите и текстовете и отварящо път да вникнеш в искрения и любопитен Радичков свят.


София Попйорданова


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04 / 2019, 28 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: