Галерия (1)

13 ноември – 2 декември 2019
Арт център – Плевен

Димитър Петров е автор, който по забележителен начин успява да кодира времето и пространството. Картините му представят едно богатство от нюанси и цветни състояния, сложно подбрани и структурирани в мащабни композиции. Индивидуалният му стил на изразяване и характерният му почерк неизменно провокират зрителя и го поставят в ролята на откривател и мечтател.

Изложбата на Димитър Петров в Арт център – Плевен ни среща с творби, създадени с много чувство и емоция, с особено въздействащи цветни символи и необятни духовни измерения. Художникът ни въвежда в своя личен свят, в който с изключително внимание и отношение изгражда формата и детайла. За него необятната вселена от емоции, чувства и спомени е свързана с конкретни места, сюжети и случки от детството, които преминават като плавни преходи в наситеното с цвят и експресия пространство. Картините на Димитър Петров пресъздават света със завладяващото усещане за навлизане в една поетична и изпълнена с хармония неизследвана реалност. Различните колоритни решения и съпоставянето на фактурни смесвания и наслагвания са плод на продължителните изследвания на автора. Те са в центъра на неговите търсения. Художникът владее колорита прецизно. В съчетаването и смесването на различни живописни техники, в преливането на петна и мазки, в цветните прорези и акценти авторът създава едно истинско и цялостно емоционално и духовно изживяване.

Метафорите, които откриваме в картините на Димитър Петров, често ни препращат към тайнствени пейзажи, носталгия по слънчевите лъчи, жълтите листа на есента и малките скрити кътчета безвремие. В голяма част от платната на автора мистичното бяло се свързва с пастелните нюанси и вариации на небесносиньото, златистожълтото, различните варианти на охра и виолет. Защото в емоцията винаги присъства цвят. И както споделя самият художник:

„Цветът ме е вълнувал винаги, той е плод на моите творчески търсения и душевни състояния“.
Смислови групи: