Йонко Бонов

Красимир Яков / от изложбата

1 – 29 октомври 2020
галерия „Минерва“, София

Във фоайето на „Грандхотел София“ в столицата, където е разположена галерия „Минерва“, са подредени 32 малки пластики и миниатюри от месинг на скулптора Красимир Яков. Изложбата е посветена на неговата 65-годишнина. Творецът споделя, че от 40 години сам отлива своите произведения – на пръст или по восъчни модели. „Някои от тези малки пластики съм реализирал в голям мащаб, за паркова среда в България, Китай, Русия, Германия, САЩ, като съм променял материала, формата и дори самата трактовка“ – изтъква скулпторът. Сред тях са „Галоп“, „Молитва“ и други. Още като студент второкурсник през 1975 той реализира проекта на проф. Величко Минеков „Света София“ пред Централна гара, като моделира фигурата в глина само за три дена.
В галерия „Минерва“ Красимир Яков представя скулптурен портрет на Дон Кихот – тема, по която работи още като ученик в Художествената гимназия в София. Сред неговите впечатляващи композиции са тези, в които основно място заема конят като художествен образ.
Тематичният кръг в творбите на Красимир Яков е доста широк. Тук е включен релеф на Васил Левски, както и на българка в типична национална носия. В експозицията са включени някои антични мотиви, сред които е темата за кентаврите и похищаването на Европа.
Еротиката също е тема в неговото изкуство и в тази изложба има водеща роля. „Молитва“, „Танцьорка“, „Сузана и старците“, „Цветето“, „Адам и Ева“ – самите названия подсказват, че Яков е почерпил вдъхновение и от някои библейски мотиви. Една от неговите най-изразителни пластики в изложбата е „Свети Георги“. Вниманието на зрителите привлича „Ключов портрет“ – човешка глава, изработена от различни ключове, които скулпторът със завидно търпение и вещина сам заварява с оксижен. „От две-три години работя основно в областта на миниатюрата, която е с единен международен формат до 12 см, и по-конкретно в областта на плакета. Създал съм вече около сто модела“ – казва Красимир Яков.
Освен в сферата на малката пластика от 1979 до 1989 Красимир Яков реализира редица монументални композиции – паркови скулптури, бюст-паметници, релефи в градовете София, Искър, Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица и др. Многократно е награждаван за участия в изложби, включително и на престижни международни биеналета, както и на триеналето на акварела във Варна.
 

Смислови групи: