Новини

 • image

  Е-каталог. Зони на контакт. Легендарните земи и места

  Петото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ стартира през януари 2023. Младите живописци от Националната художествена академия в София Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева и колегите им от филиала в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов в продължение на една година работят по тема, вдъхновена от книгата „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко.

 • image

  Проект „7 – Извън трафика. Кураторска изложба“

  „7 – Извън трафика“ е ново развитие в практиките на кураторските изложби „10 х 5 х 3“ (2003, 2006, 2010) и „7 х 5 х 3“ (2021). Отворен е за всички форми на съвременно изкуство, проектът не поставя идейни и формални ограничения.

 • image

  Проект „Вътрешно спасение“

  Проектът „Вътрешно спасение“ е четвъртото издание на дългосрочния проект „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“. Той се реализира в партньорство с Националната художествена академия и Съюза на българските художници, а конкретен повод дадоха два юбилея – 125 години от създаването на Държавното рисувалното училище и 50 години от създаването на специалност „Изкуствознание“ в НХА.

 • image

  Изложба „Огън и земя“

  Изложбата „Огън и земя“ представя пластичните обекти на Василена Станчева, Валери Козарев, Денилин Георгиев, Пламена Пенева, Светли Евгениев, Анна Медарска и Яне Гаджев, доц. Емил Бачийски и доц. Кирил Матеев ,участници в проекта „Зони на контакт. Брацигово“.

 • image

  Зони на контакт. Света Анастасия

  Никол Дечева, Валентин Щинков, Здравко Сираков, Мира Турлакова, Албена Михайлова, проф. Николай Младенов, проф. Кристина Борисова и гл. ас. д-р Георги Павлов – студенти и преподаватели от специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, представят проектни разработки за цялостната система за визуална комуникация, рекламни материали и сувенири на Туристически комплекс „Света Анастасия“.

 • image

  Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи

  Забележителното по значение и обем художествено наследство на Борис Денев и Славка Денева е било предмет на различни изследвания. Настоящата изложба разглежда развитието на стила на двамата художници, възгледите им за живота и изкуството, надниква и в неосветените зони на творческия процес, в интимния свят на приятелствата, стремежите, идеалите. Много документи, фотографии, рисунки и картини се представят за първи път. Куратори и съставители на книгата албум Антон Стайков и Свобода Цекова.