Галерия (30)

Проект на фондация „Поддържане на изкуството в България“

Петото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ стартира през януари 2023. Младите живописци от Националната художествена академия в София Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева и колегите им от филиала в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов в продължение на една година работят по тема, вдъхновена от книгата „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко.

Легендарните земи и места, независимо дали са свързани с унаследени от миналото легенди, или са плод на съвременна фикция, винаги са разпалвали въображението на твореца. Неведнъж сме били свидетели как велики произведения, родени изцяло във фантазията на художника, са се превърнали в част от представата ни за истинност като например „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел Стари, която в нашето съзнание превръща библейската притча за разделението на езиците в достоверна.

Участниците в проекта са изправени пред сериозна провокация, тъй като, от една страна, те трябва да дадат своя прочит на темата, осмислен и изведен концептуално през огромно богатство от мотиви, сюжети, топоси,
мигриращи като екзестенциален код във всички изкуства, а от друга страна, да реализират творческия си замисъл чрез две медии – живописта и графиката. Да видят как въздействат визуално и смислово произведения по една и съща тема, в един и същи жанр (пейзаж), но реализирани със средствата на две различни медии и в различни пространства – в интимния свят на ателието и по време на творческата резиденция, която се проведе от 12 до 24 юли в Графична база – Самоков. Създадените по време на проекта произведения бяха представени през септември в галерията на СБХ и в Байракли джамия, паметник на културата от национално значение, в Самоков през ноември.

+++

Творчески ръководители на проекта, осъществен с партньорството на НХА, Градски исторически музей – Самоков и СБХ, са преподавателите в НХА Емануела Ковач и Атанас Атанасов, а автор на идеята и концепцията е Константин Костов.

+++

Електронният каталог можете да намерите

тук

+++

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“ 2022.