Галерия (8)

Името на Димитър Тасев е емблематично за съвременното българско изкуство, а в жанра на театралния плакат той е икона.

Роден е в София. Завършва Художествената академия през 1964 в класа на проф. Александър Поплилов. Самият той е професор в академията, колоритен лектор и любим преподавател.

Участвал е в най-авторитетните форуми на плакатното изкуство. Логично за художник от неговата величина, много са наградите и свидетелствата за признание към творчеството му. Плакати на Димитър Тасев са част от колекциите на музеите на плаката във Варшава и Лос Анджелис.

Работи и в областта на пространствения дизайн, като проектира български изложби на редица международни изложения. „Повлиял на художествените ценности на плаката през втората половина на миналия век и положил този фундамент сред своите възпитаници, проф. Димитър Тасев остава ярък пример за автентичност и възхищение в съвременната визуална среда.“ (цитатът е от доц. Ненко Атанасов)

Поклон пред светлата му памет!


+++

Можете да разгледате забележителние плакати на художника и да прочетете думите на Димитър Трайчев при от откриването на изложбата на Димитър Тасев в галерия Contemporary Space, Варна, 2016 тук: