Новини

  • image

    Напусна ни Живко Димитров (1935 – 2023)

    Живко Димитров е роден през 1935 в Благоевград. През 1959 завършва специалност „Графика“ при проф. Илия Бешков във ВИИИ „Николай Павлович“, София. От 1961 участва в общи художествени изложби, групови, национални и международни изложби, организирани от СБХ. Творбите му са притежание на художествените галерии в Благоевград, Варна, Провадия и др. Работи в областта на графиката, оформление на книги, тетрални плакати, запазени марки. Работи като сценограф в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна. Член на СБХ от 1985. 

    Поклон пред паметта му!

  • image

    Напусна ни Лили Бенева (1940 – 2023)

    Костюмографът, сценограф и художник Лили Бенева – аристократката от Варна, отдава 31 години на театъра и сътворява образа на чешмите в кв. „Вароша“. Лиляна Христова Бенева е родена през 1940 във Варна. Завършва специалност „Сценография“ при проф. Георги Каракашев във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА). След дипломирането си се връща във Варненския театър. Първата й постановка е „Прокурорът“, нашумялата по това време пиеса на Георги Джагаров. Други постановки, по които работи от този период са: „Петлето от Н. Русев, „Обърни се с гняв назад от Дж. Озбърн и др. Работи в Благоевградския драматичен театър от 1971 до 2002.

    Поклон пред светлата й памет!

  • image

    Напусна ни Маргарита Московян (1945 – 2023)

    Маргарита Московян е родена през 1945 в гр. Ямбол. Завършва СПТУ „Васил Левски“, след което продължава Техникум за художествени занаяти, София. Завършва специалност „Декоративно-монументална скулптура“ в Художествената академия. Известни творчески реализации: фигура „Младост“, Балчик; декоративно-керамично пано на фасадата на читалище в „Нови хан“, Софийско; фигура за водно огледало в с. Слащен, Благоевградско и др.

    Поклон пред светлата й памет!

  • image

    Напусна ни Лъчезар Касабов (1952 – 2023)

    Лъчезар Касабов е роден през 1952 в София. Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ през 1975. От 1983 участва в организираните общи изложби от СБХ. Открива самостоятелни изложби в Пловдив (2015), София (1990, 1987), Карлово (1990). Негови творби са притежание на НГ, СГХГ, Художествената галерия в Пловдив, Плевен, Ямбол, Търговище. 

    Поклонението ще бъде на 21 октомври 2023, събота от 11:30 часа в църквата „Св. Преображение Господне“, София на ул. „Ралица“ 2, кв. „Лозенец“.

  • image

    Напусна ни Живко Иванов (1953 – 2023)

    На 70-годишна възраст почина големият бургаски художник Живко Иванов.

    Месец преди да издъхне Живко Иванов нареди впечатляваща юбилейни изложба, в която показа най-добрите си творби. Експозицията, която събра бургаския арт елит, бе открита на 2 септември.
    Живко Иванов се нарежда сред плеядата големи творци наред с покойните вече Георги Баев, Стоян Цанев, Кирил Симеонов и др. Негови картини са притежание на реномирани галерии и частни колекционери у нас и в чужбина. Има над 60 самостоятелни изложби, сред които и изложби в Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Нидерландия, Словения, Сърбия, Чечения.

  • image

    Напусна ни Ставри Калинов (1944 – 2023)

    Ставри Калинов е една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.
    Поклон пред паметта му!


    Поклонението ще бъде на 16 септември 2023, събота, от 12:00 часа, в храм „Св. Седмочисленици“, София.

  • image

    Напусна ни Любен Диманов (1933 – 2023)

    Новатор на своето време, Любен Диманов е легенда в съвременното българско изобразително изкуство.
    Той е един от посланиците на българското изкуство в Париж, където живее от близо 50 години.  По думите на акад. Светлин Русев, негов състудент, той „заминава за Франция, за да бъде повече в България“. 
    Роден е в Кнежа. През 1959 завършва Художествената академия в София, специалност „Декоративно-монументални изкуства, при проф. Георги Богданов. През 1960-те се утвърждава като график и илюстратор с изящна поетична рисунка и необикновена композиция. Реализира своите творчески идеи през различни медии – илюстрация, графика, рисунка, акварел, колаж, масло. Ненадминати остават илюстрациите му към Шекспировите сонети, „Метаморфози“ на Овидий и др. Някои от книгите, които е илюстрирал, се смятат за библиографска рядкост.

  • image

    Напусна ни Борис Климентиев (1951 – 2023)

    Борис Климентиев е изкуствовед, критик и куратор, художник. Изследовател на българското изкуство от началото и втората половина на ХХ век. Завършва Художествената академия в София, специалност „Изкуствознание“, през 1979. Специализира в САЩ (1993) и Франция (1998). Член е на СБХ от 1981, участвал е в ръководните органи на организацията и на секция „Критика“. Редактор в списание „Изкуство“ от 1983 до 1989. Заместник-директор на Центъра за музеи и галерии към Министерството на културата (1992-1994), заместник-директор на Националната галерия (1994-1999). 

    Опелото е от 11:00 часа на 23 август, сряда, в храм „Успение Богородично" в София.

  • image

    Напусна ни Климент Атанасов (1957 – 2023)

    Климент Атанасов e сред известните бургаски художници. През 1984 завършва Художествената академия, специалност „Консервация и реставрация“. Работил е по реставрацията и консервацията на църковни стенописи, музейни икони и обекти от каменна пластика, картини от частни колекции. Като връх в кариерата му на реставратор е сочен храмът „Св. Теодосий Тирон“ в Стара Загора. 
    В многобройните си самостоятелни изложби и участия в България и чужбина представя живопис, икони, акварел, инсталация. През годините събира богата колекция художествени произведения, които показва в галерии в Бургас, София и др.