Информация

И

Традиционният за СБХ Фестивал на съвременната керамика цели да покаже българската керамика в контекста на съвременното изкуство, да запази и осъвремени традицията на българската керамична школа, да се утвърди като актуална панорама за най-новото и стойностно в керамиката като форма, технология и естетическо послание; също така да привлече максимален брой участници и да провокира създаването на нови творби.

През 2017 в изложбата се представят над 40 участници на различна възраст.

Фестивалът излиза от гилдийната среда и се отваря към автори, които не са керамици, но  използват в творчеството си и глината като материал. Като почетен гост-участник е поканен скулпторът Крум Дамянов по повод неговата 80-годишнина, а специални гости на фестивала са Георги Донов – скулптор, Захари Каменов – график, и др.

Фестивалът се стреми да стимулира младите, дебютиращи керамици от Националната художествена академия и Нов български университет (НБУ). Към тези участници са насочени и наградите, осигурени от НБУ.

Следващата година се предвижда фестивалът да стане международен, като всяка година ще участва с колекция творби една страна, членка на Европейския съюз. Първият поканен участник за 2018 г. е Хърватия.

Жури

Победители