Галерия (3)

9 – 19 септември 2022
СБХ – Шипка 6, зала 1С

В четвъртото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ взеха участие 16 възпитаници на Националната художествена академия (НХА), обединени от темата „Вътрешно спасение“. Конкретен повод дадоха два юбилея – 125 години от създаването на Рисувалното училище и 50 години от създаването на специалност „Изкуствознание“. Проектът се финансира от програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и се организира в партньорство с НХА и Съюза на българските художници. Куратори са Велина Таскова, Дона Георгиева, Георги Тодоров, Мария Кодинова, Марко Даниел, Надия Русова, София Рангелова, Тони Бояджиева, техен е изборът на младите художници Виктория Антова, Елена Капелова, Иван Тодоров, Любослав Боянов, Любослава Николаева, Симеон Димитров – Соми, Ханко Седефчев, Яна Папазова.

Човешката душа, вътрешният свят на човека са изследвани векове наред от учени, мислители, философи, писатели, но осъзнаването и разкриването на дълбоко закодираната в индивида истина зависи само от него. Тя може да бъде изразена по много начини, един от тях е изкуството в разнообразието от неговите проявления и форми.

Творческият акт е рефлексия, емоционален и духовен израз на вътрешно напрежение,

провокирано от позитивни или негативни емоции, от обективни или субективни реалности. В изобразителното изкуство той е визуална метафора, начин на изразяване, но и способ за намиране на вътрешно равновесие или пък бягство от реалността. Тези чувства са комплексни и лични за всеки артист и техният визуален израз следва да бъде внимателно съхранен и куриран. В изложението на себеизразяващия се художник творецът е същината, а кураторът – призмата, която я пречупва. Кураторите не изменят мислите и чувствата на артиста, а осъществяват връзката между него и зрителя, моделирайки представянето на произведенията му така, че те да бъдат възприети и разбрани.


Яна Папазова / Автопортрет (попара)Предизвикателството, пред което са изправени авторите, е да разкрият пред зрителя най-личното, най-съкровеното си изживяване – търсенето и намирането на своето вътрешно спасение. Вероятно един от най-интимните моменти в работата на художника е да насочи вниманието към себе си и да разкрие личността си пред зоркото око на публиката, а задачата на куратора е да разбере и овладее суровата емоция и да създаде убежище за артиста сред хаоса на обществото, влизайки в ролята на медиатор.

В кураторския проект „Вътрешно спасение“ 8 художници, 8 куратори и 16 произведения разказват 16 различни истории; творбите в изложбата – автопортрет и една свободна работа от всеки автор, представят интимния личен поглед на творците към света и към самите себе си.


Мариела Янакиевa


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 05 / 2022, 28 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: