Галерия (16)

14 – 21 април 2022
Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново

В изложбата „От книга на книга“ Дамян Дамянов показва илюстрации на книги за деца и възрастни, създадени през последните пет години. Експозицията е част от мащабната програма „Фоайе на книгата с автограф“ в град Велико Търново. В областта на книжния дизайн Дамянов (р. 1982) реализира повече от 1000 корици, плаката, илюстрации, пощенски марки, калиграфии. Носител е на четири награди за творческата си дейност.

В изложбата авторът представя разнообразни техники, подбрани в зависимост от жанра и сюжета на литературните произведения, за които са предназначени илюстрациите. Част от тях са графични творби с цветен елемент, други са работени с акварелна техника, темпера, туш и колаж. Подходът на Дамян Дамянов към илюстрациите на всяка една от книгите е строго индивидуален. Когато са предназначени за читатели в детска възраст, стремежът на автора е да ги заинтригува с герои, чиито характеристики е потърсил в линеарната рисунка („Войната на таралежите“). Друг път използва пластично решение – от пластилин са изработени Малкия принц и неговото цвете. Техниката на пластилина и глината е близка до опита на децата, а оригиналността идва и от контрастното осветление на пластичните форми във фотографията. Съвсем различен е подходът към илюстрациите в повестта „Жажда“ на Захари Карабашлиев. Фигурите са третирани „на едро“, пестеливо и създават усещане за монументалност. Ахроматичните бяло, черно и сиви нюанси на акварелната техника подсилват чувството за неизбежност и самота.

  • Дамян Дамянов / корица на „Приказки“ от Оскар Уайлд 
  • Дамян Дамянов / корица на „Без паника“ от Нийл Геймън


За илюстрациите в „Рибарят и неговата душа“ на Оскар Уайлд илюстраторът използва лаконичния език на два контрастни цвята – топло жълт и черен. Техниката наподобява литография, но всъщност е рисунка с туш и темпера.

Изчистената, изведена до знаковост линия

е съчетана с детайлна разработка на човешките фигури. Те са организирани в динамични композиции – летящи и „завихрени“.

В илюстрацията от приказката „Щастливият принц“ на Оскар Уайлд изненадва зрителната точка на художника – в перспективата, позната като птичи поглед“. Този много висок хоризонт извежда на преден план фигурата на принца от статуята като кулминация и център на композицията.

  • Дамян Дамянов / Илюстрация към „Приказки“ от Оскар Уайлд
  • Дамян Дамянов / Илюстрация към „Приказки“ от Оскар Уайлд


В „Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше“ на Даниил Хармс илюстрациите са моливни рисунки, в които цветният композиционен център е разработен с акварелна техника. Те завладяват малкия читател, като му разказват истории в картини.

Към графичното оформление на кориците на книги Дамян Дамянов подхожда минималистично. Уменията му на плакатист се проявяват в

извличането на есенцията от съдържанието на книгата,

в която присъства и закачката като намигане към зрителя („Искрица живот“ от Ремарк и „Смъртта е занимание самотно“ на Рей Бредбъри). В образа на костенурката в „Географските ширини на копнежа“ на Шубанги Суаруп е потърсена символика. Колажът е предпочитана техника за автора на кориците на повечето от книгите. Техниката позволява по-голяма свобода и изненадващи композиционни решения („Без паника“ от Нийл Геймън). В корицата на „Смъртта е занимание самотно“ на Рей Бредбъри са използвани възможностите на компютърната графика в съчетание с колажирани ретро- и дори хералдични елементи. Всичко това говори за експериментаторския дух на художника, който не спира да поставя пред себе си нови предизвикателства, като изненадва читателя с творчески решения. На откриването на изложбата Дамян Дамянов се обърна към младите хора: „Надеждата ми е тази експозиция да направи една визуална връзка с почитателите на добрата книга и те да обръщат още повече внимание на това как тя изглежда.“


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 02 / 2022, 49 с.

Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: