Галерия (1)

20 септември – 2 октомври
СБХ – Шипка 6, зала 1 В

В петото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ живописците Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева от Национална художествена академия, София, колегите им от филиала в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов и техните творчески ръководители Атанас Атанасов и Емануела Ковач, вдъхновени от книгата на Умберто Еко „История на легендарните земи и места“, представиха своя прочит на една позната в света на изкуствата тема. Концепцията на „Легендарните земи и места“, чийто автор е Константин Костов, и предизвикателството произведенията да бъдат изпълнени чрез две медии, приобщиха към проекта Анабел Хамамджиева и Маргарита Дончева, също възпитаници на НХА, които се включиха доброволно в него на един по-късен етап. В изложбата, открита на 20.09.2023 в Съюза на българските художници, те демонстрираха пред зрителите

богатството от изразни средства на живописта и графиката

в разнообразие от стилове, техники и интерпретации. Младите художници изпълниха галерийното пространство с митове, легенди и предания, с образи и сюжети, родени в авторовото въображение. Живописните творби в експозицията се отличават с разнообразие от идеи и умело изпълнение, което не е изненада, имайки предвид академичната школа, през която са преминали те. Мотивацията да се потопят в света на графиката по време на творческата резиденция от 12 до 24 юли в Графична база – Самоков и отделянето от комфорта на познатото ателие и медия вероятно също е една от причините за реализирането на стойностните графични произведения, които видяхме представени в залата 1В. Изборът им да експериментират в друго поле на визуалните изкуства, а именно литографията като най-близка да живописта техника, е интересен и заслужава приветствия.

от изложбата в СБХ


Личният стил, ключов момент в изграждането на един художник, се наблюдава и в графичните, и в живописните произведения на всички автори. В „Рим – Калигула“ Костадин Радичев представя интересен подход към познатата фабула, като и в живописната, и в графичната работа се забелязва ироничният поглед на автора. С произведенията „Безсъния“ и „Островът на мъртвите кукли I“ Деница Тончева демонстрира пленителния мистицизъм на страховитото. В живописта на Ханко Седефчев, който през 2022 си партнира с изкуствоведа Велина Таскова в четвъртото издание на проекта „Зони на контакт“ – „Вътрешно спасение“, се вижда утвърждаване на творчески стил и визия, които той успешно пренася и в графичното произведение „Змей“. Биляна Токмакчиева представя впечатляваща серия живописни работи, рисунки и графика, вдъхновена от библейския Витлеем, Михаил Гавраилов – живописната творба „Градините на Семирамида“, едно от чудесата на света в древността, и митичното същество, цар на всички птици, от иранската митология в литографията „В търсене на Цар Симург“, Александра Николова – загадъчната Бахама. Анабел Хамамджиева развихря въображението си във „Видение“, „Феерия“, „Божиите очи“ І и ІІ, в литографията „Легенда“. Маргарита Дончева и нейната „Звезда“ внасят интересен акцент върху изкуството на калиграфията и неговите изразни възможности.

Биляна Токмакчиева / Bethlehem                                      Александра Николова / Безвестни


В настоящото издание, осъществено както и предишните четири с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, дебютиращите визуални артисти с творбите си, представени в общата изложба, финализираща едногодишната им творческа работа, успяха да въведат зрителя в сложния, но благодатен процес на смелата художествена интерпретация и да стъпят силно на българската художествена сцена. Изложбата ще бъде показана от 1 до 30 ноември в Байракли джамия, музеен обект и паметник на културата от национално значение, със съдействието на Градски исторически музей – Самоков, който заедно с Националната художествена академия и Съюзът на българските художници са партньори на фондация „Поддържане на изкуството в България“ в проекта.

Мария Кодиноваот изложбата в Байракли джамия


През юли в Графичната база в град Самоков, в рамките на проекта „Легендарните земи и места“, си дадоха среща живопис и графика. Студенти от специалност „Живопис“ в НХА-София и Бургас създадоха произведения, изпълнени в различни литографски техники, отпечатани от умдрукера на базата Радослав Генев, син на дългогодишния литограф Гено Генев. Студентите с ентусиазъм и любопитство се включваха във всички процеси, свързани с подготовката на литографския камък, обработката и отпечатването. Създадоха изображения, като използваха всички литографски техники - моливна, кредова (Михаил Гавраилов) и тушова рисунка (Костадин Радичев), лави (Анабел Хамамджиева), негро (Деница Тончева), цветна литография (Александра Николова и Биляна Токмаджиева) – самостоятелно и смесвайки ги (Ханко Седефчев). Друг любопитен факт – към групата се включиха и Анабел Хамамджиева, студентка по живопис в НХА от град Самоков, която направи многопластов пейзаж в техника лави, както и Маргарита Дончева, утвърдено име в калиграфията, която, вдъхновена от мястото и средата, изписа калиграфски текст върху литографски камък.

Емануела Ковач

+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04/ 2023, с. 67
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: