Най-големият сценографски форум в света – Квадриеналето на сценографията в Прага ще се проведе от 8 до 18 юни 2023 за 15-и път. Съюзът на българските художници е участвал във всяко издание – това е най-представителното участие на българската сценография извън границите на България и престиж за българската култура.

С финансова подкрепа от Министерството на културата и Столична програма „Култура“ екип от секция „Сценография“ към СБХ организира българското участие с проекта „Късни находки от антропосцена“ / Late antroposcene findings.

+++


Късни находки от антропосцена

 „Късни находки от антропосцена“ / Late Antroposcene Findings е пърформанс-инсталация, която разказва за реалната и възможната съдба на сценографските обекти и костюми, след като театралният им живот приключи. Тя завършва с търг, по време на който публиката определя ценността им и какво ще се случи с тях после. Тридесет български сценографи, работещи активно в държавния и независимия театър и киното, са предоставили декор, реквизит и костюми. Сценографските обекти се представят с пърформанс-инсталация. Българският павилион ще е преобразен на склад за декори, реквизит, маски и костюми.  

Три пъти дневно, от 11:30, 15 и 16:30 часа, актьорът Александър Митрев ще разказва и разиграва истинските и не толкова истински, но съвсем възможни истории на сценографските предмети, ще се опитва да изкуши публиката да вземе някои от тях със себе си и накрая ще ги разпродава на търг. През останалото време експозицията, включваща и видео интервюта със сценографите, ще бъде достъпна за разглеждане.


+++


Екип


За комисар за българското участие на PQ23 СБХ избра Петя Боюкова – сценограф, костюмограф и преподавател по история на костюма в катедра „Сценография“ в НХА. Сформираният от нея екип, който стои зад идеята и реализацията на пърформанс-инсталацията, включва: Марий Росен – режисьор, Невена Георгиева – сценограф, Иванка Могилска – писател, Албена Баева – дигитален артист ,и Александър Митрев – актьор. 


+++


Участници

Със свои работи участват: Анна Янакиева, Анна Шопова, Антония Попова, Албена Баева, Ванина Гелева, Весела Статкова и Иван Карев, Даниела Николчова, Ивайло Николов и Ива Гикова, Илияна Кънчева, Мариета Голомехова, Марина Райчинова, Михаела Михайлова, Момчил Алексиев, Мартина Махмудиева, Мира Каланова, Николина Костова, Невена Георгиева, Петя Боюкова, Петър Митев, Розина Макавеева, Съпромат, Тита Димова, Ханна Шварц, Цвета Димова, Цвета Богданова, Цецка Ивайлова, Юлиан Табаков.

+++


Адрес

Пърформанс-инсталацията „Късни находки от антропосцена“ е в сграда 17, ет.1, Holešovice Market, Прага, Чехия.

Лице за контакт: Петя Боюкова, aboutpq23@findings.bg, +359 888 304 637

+++

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столична програма „Култура“ 2023 година.