Галерия (20)

На 15 и 16 септември 2022 румънски артисти, колеги от Съюза на румънските художници, гостуваха на СБХ, за да представят официално изложбата  на съвременно румънско изкуство reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit в зала „Райко Алексиев“.

Те се срещнаха и разговаряха с художници от СБХ, изкуствоведи и журналисти, като представиха своята организация и как работи тя в съвременните условия. Срещата беше възможност за обсъждане на проблеми в съвременното изкуство и творческите професии в двете страни; за установяване на директна комуникация и бъдещи изложби, гостувания и участия. 

Колегите проф. д-р Петру Лукач (председател на Съюза на румънските художници), Мариус Барб (Барбоне), Георге Дикан, Ливиу Неделку, Аврам Хорея и Михай Згондою посетиха няколко изложби в столицата, между които и откриващата се изложба на млади български художници на Шипка 6 – "В началото IV“.

Румънският съюз на художниците продължава да издава легендарното списание Revista Arta, добре познато на поколения българските художници. До 1990 за тях то е достъпен прозорец към западното съвременно изкуство. Неговата двуезична онлайн версия излиза от 2014. 

Можете да разгледате Revista Arta тук

+++


+++


Повече за изложбата можете да разберете в публикацията ни тук: