СБХ и Фондация „Поддържане на изкуството в България“ 
и Градска художествена галерия – Варна имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата
„120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)” на 21 юни (ПЕТЪК) 2013 г., от 17.00 ч. в Градска художествена галерия – Варна, ул. „Л. Каравелов“ 1, зала ІІІ етаж

Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)” е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ и сумира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Но това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 г. до днес.
Благодарение на изчерпателния съдържателен, визуален и справочен материал книгата е полезна като надеждна информационна основа за всички, които се интересуват от богатите пътища на пластичните изкуства в България през последните 120 години, изпълнени с неочаквани обрати, понякога с драматични исторически и политически конфликти и стълкновения, както и със съжителството на най-разнообразни стилови, жанрови и тематични насоки и тенденции.

Изданието ще представят проф. Десислава Минчева  и  Долорес Дилова

Книгата ще се продава: цената за членове на СБХ е 45 лв., за свободна продажба – 60 лв. По време на представянеято книгата ще може да бъде закупена на промоционална цена 45 лв.

Екипът на ГХГ Варна