Галерия (5)

Иван Кънчев е нарекъл юбилейната си изложба „Синьо…?“. Какво е значението, което авторът е вложил във въпросителния знак в заглавието ще разберат зрителите по време на откриването на 13 декември 2022, вторник, в изложбена зала „Средец“ в Министерството на културата в София. 

През 2022 Иван Кънчев получи множество признания за своята работа и отдаденост на изкуството. През октомври той стана носител на Голямата награда на СБХ от XXII зонална изложба „Струма“ в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил. Участията му в международни изложби и форуми му донесоха награди и номинации, бяха забелязани от специализирани издания, последвани от интервюта и публикации. През ноември той бе номиниран за Наградата за изкуство в Токио за творбата „Чиния – Човече, къде си?“ (Панаир на изкуствата в Токийската кула). През същия месец за пореден път бе удостоен с международната награда Gold List (Най-добрите съвременни художници на днешния ден!) на списание Art Market Magazine. Global Media Company. Наградата е за високи постижения, за

уникален артистичен стил и технологични постижения в съвременното изкуство.

Този „златен списък“ ще достигне до куратори и колекционери, инвеститори и най-влиятелни фигури в индустрията на пазара на изкуство днес.

Иван Кънчев е удостоен с Международната награда „Донатело“ (Флоренция, Италия). Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения и значима артистична дейност. Той ще получи наградата си на официална церемония на 21 януари 2023 във Флоренция, в двореца Боргезе, в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството.


+++


Изложбата е фоинансирана по програма „Творчески стипендии“ на Национален фонд „Култура“,