Галерия (3)

На 18 май 2022 жури в състав: проф. Аксиния Джурова, Любен Генов – председател на СБХ, проф. Станислав Памукчиев, Захари Каменов, Борис Китанов, Иво Масларски и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, избра единодушно Надежда Кутева да бъде удостоена с Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2021 година. Тя бе номинирана за отличието заедно с Богдан Александров, Васил Стоев и Димитър Петров.

Наградата ще бъде връчена на 8 октомври 2022 на тържествена церемония, когато ще бъде открита и изложба на лауреата в художествената галерия на град Самоков.


+++

За Надежда Кутева

Надежда Кутева завършва Художествената академия, специалност „Стенопис” през 1971. През 1981 специализира в Corcoran school of Art – Вашингтон, САЩ. Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1975 в София. Следват многобройни участия в международни биеналета на живописта и над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, в това число и в залите на СБХ – Шипка 6 и „Райко Алексиев“, в Полша, Словакия, Париж, Виетнам, Япония, Нидерландия, Северна Македония, Сърбия, Германия. 
През 1990 получава Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. През 2021 получава Голямата награда на Балканското квадриенале по живопис „Митовете и легендите на моя народ“ за произведението си „Страшният съд“. 


+++

За изложбата на Надежда Кутева „Небесни образи“, състояла се през април 2022 в СБХ – Шипка 6, можете да прочетете в е-бюлетин

тук


+++

За наградата и нейните лауреати през годините можете да прочетете

тук 

Смислови групи: