Минка Христова е от поколението художници, учили при забележителни личности в Художествената академия, които формират не само професионалните им качества, но и тяхната ценностна система. Тя завършва скулптура в Художествената академия през 1951. Учи скулптура при професорите Марко Марков и Иван Фунев, рисуване при проф. Илия Петров, слуша лекции на Николай Райнов, Илия Бешков и Дечко Узунов. 
Навлиза в професията веднага след завършването. Свързва живота си със скулптора Димитър Димитров и днес двете им деца продължават семейната професия. В периода 1959 – 1974 е работила и в Студия за анимационни филми „София“, но целият ѝ творчески път е посветен на скулптурата – творбите ѝ са в областта на портрета (бюст-паметници) и фигуралните композиции за паркова украса.
Участвала е в конкурси и общи изложби, като самата тя заявява, че се е стремила да се придържа към принципите на реализма, както са я учили нейните професори м Академията.

Поклон пред паметта ѝ!

+++
 

Опелото ще бъде в сряда, 8 март 2023, от 12:00 часа в православен храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища.