Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” бeше връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Жури в състав: Любен Генов – председател, и членове: проф. Десислава Минчева, Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Красимир Линков, Надежда Кутева, Мария Василева, проф. Николай Майсторов, Стоил Мирчев, представители на община Кюстендил – Валентин Господинов, на Министерство на културата – Десислава Дикова и на КК на СБХ – Румен Рачев, прегледа предложенията и номинира следните автори: Василка Монева, Мария Столарова, Станислав Памукчиев и Чавдар Петров.

Тазгодишният носител на голямата награда е Станислав Памукчиев.

Събитието беше придружено с чествания на 134-ата годишнина от рождението на големия художник: изложба на миналогодишния носител на наградата – Ивайло Мирчев; годишната изложба на кюстендилските художници; организирано посещение на къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Гостите ще могат да видят и обновената постоянна експозиция на галерията, както и по-рядко показвани творби на Майстора – подготвителни рисунки. Присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерство на културата.

+++

Престижната награда е възстановена през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Вера Недкова, Атанас Яранов, Веса Василева, Емил Стойчев, Милко Божков и други.