Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора - 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Жури в състав: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представител на Министерство на културата – Лора Атанасова и представител на КК на СБХ – Райнис Гелов, прегледа предложенията и номинира следните автори:

  • Анета Дръгушану

  • Ванко Урумов

  • Веселин Начев

  • Свилен Блажев

  • Станислав Памукчиев.

На 1 февруари 2014 г. по време на церемонията по връчването на наградата в  Художествената галерия в град Кюстендил ще стане ясно и името на победителя. Той ще получи статуетка, диплом, 5000 лв. от Община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. Статуетката е изработена от скулптора Кирил Матеев след спечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

Ще присъстват носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, Община Кюстендил и представители на Министерството на културата. Миналогодишният носител на наградата – проф. Андрей Даниел ще открие своя изложба в галерията.

*

Престижната награда е възстановена е през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.