Галерия (6)

Лятната академия ЛАДУ кани децата на София отново да прекрачат прага и да творят през целия август в ателиетата на Художествената академия. 

Четиринадесетото издание на ЛАДУ само по себе си означава, че този проект отдавна се е утвърдил в публичното пространство, че е полезен и нужен. Голямата цел на проекта е да приобщи децата от ранна възраст към света на визуалните и пластичните изкуства, да изгради трайно отношение към всички изкуства, за да израсти културна публика, която има нужда да общува със и чрез изкуствата.

От 1 до 31 август, всеки делничен ден, 24 различни ателиета по изящни и приложни изкуства
ще отворят вратите си за децата. С тях ще работят студенти от НХА – бакалаври, магистри, докторанти и алумни.

+++

Две локации

Тази година за първи път ЛАДУ ще бъде на две локации: на „Шипка“ 1, в основния корпус на академията, и в сградата на Факултета за приложни изкуства на НХА, на Цариградско шосе 73. И на двете локации ще имаме базисните ателиета по рисуване, живопис, скулптура и керамика, а други ателиета ще бъдат циркулиращи – по 2 седмици на единия адрес и после на другия.


+++

Програмата

В Уъркшоп програмата по една седмица ще имаме Ръчна хартия, Ебру, Батик, Анимация. Обявили сме едноседмично ателие за незрящи деца, с които ще работи специалист с докторантура по методиката на преподаване на рисуване за незрящи. Еднодневни работилници с художничките Калия Калъчева и Нора Ампова-Чевикова. В това издание ще отбележим 100-годишнината от рождението на големите артисти Генко Генков и Любен Зидаров. Планирали сме срещи с Филип Зидаров и разговор за баща му; с Теодор Ушев – панорама на кратките му филми за големите и „Сляпата Вайша“ за малките и с авторите на комикси, илюстрации и анимационни филми Пенко и Сотир Гелеви. В програмата Хепънинг в публичното пространство ще проведем 3 хепънинга с кауза – ще застъпим темата за климатичните промени.

+++

Финална изложба

На 28 август ще открием и нашата финална изложба в галерия „Академия“, която има трудната задача да побере всички прекрасни, най-добри произведения на децата от ЛАДУ – 23.

Ще организираме и благотворителен базар „От деца – за деца в нужда“.


+++

Цена


Проектът е част от Значимите събитие в Културния календар на Столицата и се подпомага финансово от Столична община. Това ни дава възможност да поддържаме едни от най-ниските такси за учебен час по изкуство в столицата: 40 лв. за цял ден от 9 до 18 часа; 20 лв. за половин ден – сутрешен блок от 9:00 до 13:00 часа или следобеден от 14:00 до 18:00 часа.
За децата на художници, редовни членове ва СБХ, се предлага 10% отстъпка срещу членска карта.

Мария Ландова, автор и ръководител на проекта


+++

Контакти

Мария Ландова
+359 888 148 715, m.landova@nha.bg