Галерия (7)

Галерия „България“ към зала „България“, София
откриване: 19 май 2022, 18:00

Изложбата е отворена: от понеделник до петък, 9:00 – 19:00; събота и неделя, 11:00 – 19:00.


+++

Стефан Джамбазов  / Фотографът снима фотографа



Със снимките и текстовете си в уебсайта за култура въпреки.com, с който СБХ си партнира от години, Стефан Джамбазов (1951 – 2021) създаде забележителен архив с тънка чувствителност към привидно незначителните моменти, воден от стремежа да улови състоянията на хората около нас, несмутени от присъствието на фотографа. Заедно със Зелма Алмалех създадоха част от съвременната ни художествената история.


Снимките са репортажни и през тях преди всичко прозира талантът на Стефан като документалист.

Заключителните фототабла на изложбата са на фотографа Стефан Марков – на каталога към изложбата на Юлиян Табаков „Портрет на умиращ титан”, посветен на Стефан Джамбазов. Фотоизложбата „Емил, Юлиян, Мартиан…“ със снимки на Стефан Джамбазов представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията Табакови – музикант и художници. Тя е различен поглед към творци, емблематични за съвременното ни изкуство.

  • Бащата Емил Табаков
  • И синовете Юлиян и Мартиан


Ярко място в нея заемат диригентът и композитор Емил Табаков и синовете му – визуалните артисти Юлиян, сценограф, и Мартиан, скулптор, автори и на пърформанси. Изложбата представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията.

Снимките на Стефан разказват преди всичко с обич към артиста и радост от красивата връзка между бащата, забележителен музикант, и синовете му, талантливи и много различни художници. 
Фотоизложбата за първи път беше показана в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, която са завършили Юлиян и Мартиан Табакови. Дизайнът на фототаблата е на доц. Ненко Атанасов, преподавател в НХА, който също е възпитаник на училището.

Фотоизложбата се реализира от фондация „Въпреки“ с подкрепата на Столична община и в партньорство със Софийска филхармония. 


+++

Адрес

Галерия „България“ към зала „България“ (Концертен комплекс „България“)
София, ул. „Аксаков“ 1


Точната локация на галерия „България“ можете да видите

тук



+++


Сайтът за култура въпреки.com в лицето на журналистите Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов (1951 – 2021) е дългогодишен партньор на СБХ. Можете да следите публикациите тук