Художничката Анета Дръгушану е новият носител на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”, която ще бъде връчена днес, петък, 16 май, в 18 ч. на церемония в Градската художествена галерия в Самоков. Творбата, заради която е избрана новата лауреатка, се нарича „Завръщането“.

Анета Дръгушану е родена в Румъния /окръг Нямц, с. Поточ/. През 1963 г. завършва Художествената академия в Букурещ, а след това идва в България. Живее и работи във Видин. Има много самостоятелни изложби в България, Румъния, Югославия, Сирия, както и доста участия в колективни експозиции. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и много галерии в страната, както и на частни колекции. Носител е на орден “Кирил и Методий” – II степен, отличието “Златен век” на Министерството на културата, има и награди от Съюза на българските художници.

По време на тържествената церемония тази вечер в галерията ще бъде експонирана и изложба с творби на Дръгушану.

В рамките на конкурса се проведе и Национален конкурс за детска рисунка, като наградата на СБХ беше връчена на Антоан Калоянов.