На 1 април т.г. музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово ще отбележи своя 41-и рожден ден. И тази година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и гостите на града. Тази година всеки посетител ще може да изпълни и веселия габровски ритуал – „отрязване” опашката на котката. По традиция екипът на Дома предлага на своите посетители интересна целодневна програма, в която са предвидени забавления за малки и големи.

Програмата можете да изтеглите от ТУК.

От 9.00 ч. до 17.30 ч. ще вървят непрекъснати прожекции на анимационни филми от любими на децата поредици като руската „Ну, погоди” и българската „Тримата глупаци”. През целия ден скъп гост на Дома на хумора ще бъде известната „Работилница за маски” на майстор Диана Цинцарска, която ще представи и раизграе своите оригинални кукли.

В 10.00 ч., в постоянната експозиция „Корените на габровския хумор”, ще започне детското матине под надслов „Габровецът – пестеливец или скъперник?” Интересни разсъждения и интерпретации по темата ще предложат ученици от ОУ „Ран Босилек”. Всички те са членове на Клуб „Родолюбие” и под умелото ръководството на г-жа Стефана Брънекова преоткриват духовните ценности и достойнства на габровеца в миналото и сега.

Следобедът на 1 април е отреден за кино. Както децата, така и възрастните ще могат да се насладят на два български филма от близкото минало, чиято тематика е актуална и днес. От 14.00 ч. е прожекцията на игралния филм на реж. Георги Стоев „Приключенията на Спас и Нели”, с участието на Ицках Финци, Георги Мамалев, Павел Попандов и др. От 15.30 ч. следва друга българска комедия – „Таралежите се раждат без бодли” на реж. Димитър Петров, в който главните роли изпълняват Ивайло Джамбазов, Нейко Нейков, Димитър Цонев, Андрей Слабаков и др.

Гостите на празника ще имат възможност да видят и част от един голям подарък за рожденика – колекцията от 129 екслибриси,  щедро дарение за Дома на хумора от известния полски художник Анджей Кот.

В 17.30 ч. домакините ще посрещнат своя специален гост за рождения ден – художника Пламен Братанов, четирикратен лауреат на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Той ще разкаже за своето най-ново увлечение – рисуването с графит – и ще представи изложбата си „Точка на пресичане”. Авторът е доцент по рисуване в ТУ – Варна и е известен най-вече с изящните си малки пластики, а сега експериментира с нови материали и техники.

Празничната вечер ще завърши с „Честит рожден ден, ДХС!” –  специален концерт-поздрав за Веселата къща и нейните гости. Свои музикални изпълнения ще представят възпитаниците на Музикална школа „Прима виста” към Музикално сдружение „Емануил Манолов” – Габрово с ръководители Жанета Чипарикова, Пламен Ризов, Стефан Чамуров и Елена Вълкова.    

 

 Дарина Маринчевска

 Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, www.humorhouse.bg