Новини

  • image

    Напусна ни Пламен Пенов (1958 – 2023)

    Художникът график Пламен Пенов е роден в Павликени, живее в Плевен и творческият му път е свързан с този град. През 1982 завършва ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“, при проф. Никола Хаджитанев. От 1983 участва във всички представителни изложби в България, както и в изложби в чужбина – Триенале в Гориция, Биенале в Барселона, в Базел и Женева, Бон, Хамбург, Мюнхен, Стокхолм, Хавана, Банска Бистрица. Негови творби са част от представителни изложби на българска графика в Полша, Русия, Кувейт, САЩ, Япония, Южна Африка, Норвегия, Финландия и др.

  • image

    Напусна ни Иван Б. Иванов (1933 – 2023)

    Иван Б. Иванов (Иван Борисов Иванов), известен и с прякора си Драката, е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката. Издал е книга с пътеписи от многобройните си пътувания по света и книга със спомени за художници и интересни срещи.
    Роден е в поповската село Медовина. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов. От 1961 участва  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща,  Дамаск, Кабул и др.

    Траурният ритуал ще се състои на 23 юни, петък, от 14:30 часа в храм „Света София“ в София.

  • image

    Напусна ни Христофор Пейчев (1933 – 2023)

    Името на Христофор Пейчев ще остане дълбоко свързано със Самоков – градът, който играе съществена роля за неговото развитие като художник и на който той е отдал творческата си енергия. Роден е в Разград. През 1958 завършва Художествената академия в София при проф. Александър Поплилов, специалност „Плакат“. От същата година се установява в Самоков, за да се срасне с атмосферата, традициите и наследството на града и да стане един от забележителните му културни дейци и негов почетен гражданин. Негово дело е и гербът на Самоков.

  • image

    Напусна ни Мариана Манева (1988 – 2023)

    Мариана ни напусна внезапно, изненадващо, един млад живот прекъсна в разцвета си. А само преди дни защити докторската си дисертация в Националната художествена академия. Член е на СБХ, секция „Дърворезба“, от 2018 година. Тя завършва специалност „Дърворезба“ в НХА. Остава в родния си град Габрово, преподава изобразително изкуство в Априловската гимназия.

  • image

    Напусна ни Петър Николов Георгиев (1949 – 2023)

    Петър Георгиев завършва Художествената академия през 1976, специалност „Скулптура“. Учи при проф. Любен Димитров и при Ненко Ненков. След завършването се включва в художествения живот. Той е от поколението млади творци, наложили през втората половина на 1970-те движение към психологизиране на кавалетната скулптура. Участва в много национални и колективни изложби и биеналета. 

  • image

    Напусна ни Ани Бобева (1947 – 2023)

    Ани Бобева е родена в София в семейството на известния писател фантаст Петър Бобев. Завършва Художествената гимназия, а след това, през 1973 – Художествената академия, специалност „Графика и илюстрация“ при проф. Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията и в творческият ѝ архив има десетки илюстрирани книги. Работила е като художествен редактор в издателство „Народна просвета“, в списанията „Дружинка“ и „Пламъче“. Нейни рисунки има във всички периодични издания за деца до 1990 година.

  • image

    Напусна ни Евгения Раева (1941 – 2023)

    Името на Евгения Раева свързваме с поредица от запомнящи се спектакли на различни сцени. Тя е сред най-активно работещите съвременни художници сценографи. Родена е в Шумен. Завършва сценография в Художествената академия при проф. Георги Каракашев през 1965. Била е водещ художник-постановчик в Българска национална телевизия, където е записала името си в над 300 телевизионни предавания. Главен художник в Музикалния театър „Ст. Македонски“.

  • image

    Напусна ни Богомил Благоев (1943 – 2023)

    Богомил Благоев е роден в село Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – СОУ „Климент Охридски“. Негови ученици са сред водещите художници в Перник. В последното десетилетие от живота си работи много активно в ателието си. Има 12 самостоятелни изложби – първата е през 1989, а последната е през 2022 в ГХГ – Благоевград. Техниката му е близка до поантилизма, но е обогатена с цветни петна, които задават основния цвят.

  • image

    Напусна ни Недко Каблешков (1932 – 2023)

    Недко Каблешков e главна движеща сила на подема в художествения живот на Кюстендил, започнал в 1960-те години; пръв уредник и най-дългогодишният директор на Художествената галерия в Кюстендил. Художник и изследовател, той посвещава живота си на художниците от Кюстендил и на Майстора. Благодарение на него съществува най-голямата колекция от произведения на Владимир Димитров – Майстора, плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна дейност. Популяризирането на личността и творчеството на Майстора става смисъл на целия му живот.