Новини

 • image

  Напусна ни Цветан Илиев (1947 – 2024)

  Доц. Цветан Илиев е роден в София. Завършил е Националната художествена академия през 1974, специалност „Графика и илюстрация“, при професорите Евтим Томов и Петър Чуклев. От началото на професионалния си път е работи като графичен дизайнер в Централния институт за промишлена естетика. Любим преподавател на студентите – като доцент в катедра „Инженерен дизайн“ на Техническия университет в София и като преподавател в специалност „Индустриален дизайн“ в Националната художествена академия и в няколко департамента в Нов български университет.

 • image

  Напусна ни Пеньо Пенев (1953 – 2024)

  Любим преподавател, доцент, художник и емблематична фигура за Великотърновския университет, доц. Пеньо Пенев е свързал живота си с университета от 1979. Той е роден във великотърновското село Сушица. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“ в класа на проф. Александър Поплилов. Работи в областта на графичния дизайн, плаката, живописта, монументалните изкуства, сценографията и пространственото оформление.

 • image

  Напусна ни Антон Дончев (1943 – 2024)

  Антон Дончев е един от най-ярките творци в областта на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е явление в съвременния духовен свят. Неговите произведения са многопластови, сложни като поетика и превъплъщават традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари, преосмислени и интерпретирани от гледна точка на съвремието  със средствата на модерната пластична естетика...

 • image

  Напусна ни Венцеслав Антонов (1942 – 2024)

  Напусна ни художникът Венцеслав Антонов (1942 – 2024) – директор на Галерията за графично изкуство – Варна, и на Международното биенале на графиката – Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност – едно от най-ярките си лица. Поклонението ще се състои на 8 май 2024 от 11:00 часа в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

 • image

  Напусна ни Виолета Василчина (1945 – 2024)

  Виолета Василчина е най-авторитетният изкуствовед и специалист в областта на приложните изкуства, с безценен принос в изкуствоведческата дейност и научните изследвания в България. Работи в Института за изкуствознание при Българска академия на науките, има многобройни публикации в научни и популярни издания и участия в международни симпозиуми. Член на СБХ, секция „Критика“.

 • image

  Напусна ни Дора Пушева (1947 – 2024)

  Дора Пушева е художник сценограф, дълги години е работила в Българска национална телевизия и е проектирала костюми, кукли, сценография на много детски, драматични и сатирични постановки. Родена е в София. През 1976 завършва Художествената академия, специалност „Сценография“. Преди да започне работа в БНТ е работила по постановки на Михайловградския театър, Плевенския куклен театър, Разградския драматичен театър. Едновременно се развива в областта на приложната графика и сътрудничи на различни издателства в София. Участва в изложби сценография, а от 90-те години се представя с живопис и иконопис.

 • image

  Напусна ни Венелин Божидаров (1955 – 2024)

  Венелин Божидаров е роден във Варна. Завършва скулптура Великотърновския университет „Св. Св. Климент Охридски“, при Панайот Димитров. От 2009 е професор по формообразуване в катедра „Индустриален дизайн“ на Технически университет – Варна, където е дългогодишен преподавател. 

  Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. В родната Варна той е уважаван преподавател и обществена личност, допринесъл с творчеството си за художествения облик на града.

 • image

  Напусна ни Александрина Игнатова (1949 – 2024)

  Александрина Игнатова е сценограф и е реализирала над 200 театрални постановки в различни театри. От 1986 е сценограф в ДТ „Невена Коканова“, Ямбол. Родена е в Плевен. През 1968 завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков“ – Плевен, специалност виолончело. През 1976 завършва сценография в Националната художествена академия, в класа на проф. Асен Стойчев.

 • image

  Напусна ни Васил Овчаров (1934 – 2024)

  Проф. Васил Овчаров е роден през 1934. През 1959 завършва Художествената академия и оттогава работи в областта на текстилния дизайн и художествения текстил. От 1996 е професор по текстил в Националната художествена академия. Член е на СБХ. Участва със стенни килими в общи художествени изложби на приложните изкуства през 1960, 1964, 1968, 1972, 1974, 1979, 1982 и в много представяния на българско изкуство извън България.

  Поклонението ще бъде на 16 април, вторник, от 12:30 часа, в ритуалната зала на Ццентралните софийски гробища.