Новини

 • image

  Напусна ни Ставри Калинов (1944 – 2023)

  Ставри Калинов е една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.
  Поклон пред паметта му!


  Поклонението ще бъде на 16 септември 2023, събота, от 12:00 часа, в храм „Св. Седмочисленици“, София.

 • image

  Напусна ни Любен Диманов (1933 – 2023)

  Новатор на своето време, Любен Диманов е легенда в съвременното българско изобразително изкуство.
  Той е един от посланиците на българското изкуство в Париж, където живее от близо 50 години.  По думите на акад. Светлин Русев, негов състудент, той „заминава за Франция, за да бъде повече в България“. 
  Роден е в Кнежа. През 1959 завършва Художествената академия в София, специалност „Декоративно-монументални изкуства, при проф. Георги Богданов. През 1960-те се утвърждава като график и илюстратор с изящна поетична рисунка и необикновена композиция. Реализира своите творчески идеи през различни медии – илюстрация, графика, рисунка, акварел, колаж, масло. Ненадминати остават илюстрациите му към Шекспировите сонети, „Метаморфози“ на Овидий и др. Някои от книгите, които е илюстрирал, се смятат за библиографска рядкост.

 • image

  Напусна ни Борис Климентиев (1951 – 2023)

  Борис Климентиев е изкуствовед, критик и куратор, художник. Изследовател на българското изкуство от началото и втората половина на ХХ век. Завършва Художествената академия в София, специалност „Изкуствознание“, през 1979. Специализира в САЩ (1993) и Франция (1998). Член е на СБХ от 1981, участвал е в ръководните органи на организацията и на секция „Критика“. Редактор в списание „Изкуство“ от 1983 до 1989. Заместник-директор на Центъра за музеи и галерии към Министерството на културата (1992-1994), заместник-директор на Националната галерия (1994-1999). 

  Опелото е от 11:00 часа на 23 август, сряда, в храм „Успение Богородично" в София.

 • image

  Напусна ни Климент Атанасов (1957 – 2023)

  Климент Атанасов e сред известните бургаски художници. През 1984 завършва Художествената академия, специалност „Консервация и реставрация“. Работил е по реставрацията и консервацията на църковни стенописи, музейни икони и обекти от каменна пластика, картини от частни колекции. Като връх в кариерата му на реставратор е сочен храмът „Св. Теодосий Тирон“ в Стара Загора. 
  В многобройните си самостоятелни изложби и участия в България и чужбина представя живопис, икони, акварел, инсталация. През годините събира богата колекция художествени произведения, които показва в галерии в Бургас, София и др.

 • image

  Напусна ни Пламен Пенов (1958 – 2023)

  Художникът график Пламен Пенов е роден в Павликени, живее в Плевен и творческият му път е свързан с този град. През 1982 завършва ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“, при проф. Никола Хаджитанев. От 1983 участва във всички представителни изложби в България, както и в изложби в чужбина – Триенале в Гориция, Биенале в Барселона, в Базел и Женева, Бон, Хамбург, Мюнхен, Стокхолм, Хавана, Банска Бистрица. Негови творби са част от представителни изложби на българска графика в Полша, Русия, Кувейт, САЩ, Япония, Южна Африка, Норвегия, Финландия и др.

 • image

  Напусна ни Иван Б. Иванов (1933 – 2023)

  Иван Б. Иванов (Иван Борисов Иванов), известен и с прякора си Драката, е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката. Издал е книга с пътеписи от многобройните си пътувания по света и книга със спомени за художници и интересни срещи.
  Роден е в поповската село Медовина. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов. От 1961 участва  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща,  Дамаск, Кабул и др.

  Траурният ритуал ще се състои на 23 юни, петък, от 14:30 часа в храм „Света София“ в София.

 • image

  Напусна ни Христофор Пейчев (1933 – 2023)

  Името на Христофор Пейчев ще остане дълбоко свързано със Самоков – градът, който играе съществена роля за неговото развитие като художник и на който той е отдал творческата си енергия. Роден е в Разград. През 1958 завършва Художествената академия в София при проф. Александър Поплилов, специалност „Плакат“. От същата година се установява в Самоков, за да се срасне с атмосферата, традициите и наследството на града и да стане един от забележителните му културни дейци и негов почетен гражданин. Негово дело е и гербът на Самоков.

 • image

  Напусна ни Мариана Манева (1988 – 2023)

  Мариана ни напусна внезапно, изненадващо, един млад живот прекъсна в разцвета си. А само преди дни защити докторската си дисертация в Националната художествена академия. Член е на СБХ, секция „Дърворезба“, от 2018 година. Тя завършва специалност „Дърворезба“ в НХА. Остава в родния си град Габрово, преподава изобразително изкуство в Априловската гимназия.

 • image

  Напусна ни Петър Николов Георгиев (1949 – 2023)

  Петър Георгиев завършва Художествената академия през 1976, специалност „Скулптура“. Учи при проф. Любен Димитров и при Ненко Ненков. След завършването се включва в художествения живот. Той е от поколението млади творци, наложили през втората половина на 1970-те движение към психологизиране на кавалетната скулптура. Участва в много национални и колективни изложби и биеналета.