image
Лични данни и образование

Георги Иванов е роден през 1933 в Бургас. Учи в Художествената академия, специалност „Сценография“ при проф. Г. Каракашев от 1955 до 1960. Още като студент получава професионални ангажименти в Младежкия театър – София, Кюстендил, Димитровград и Ямбол. От 1961 до 1964 е главен художник на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас, а по-късно и на Драматичен театър „София“. Реализира над 180 драматични, музикални и куклени постановки в страната и в Полша, Германия, Югославия, както и 5 игрални филма.

В Театър „София“ с Леон Даниел работи върху емблематичните за историята на българския театър спектакли „На приказки с Карел Чапек“, „Дулсинея Тобоска“ от Ал. Володин, „Три сестри“ от A. Чехов. През 1964 г. печели конкурс за преподавател по сценография в НХА, но през 1970 г. след неуспеха да стане доцент напуска учебното заведение. През 1983 става професор в НХА и 12 години ръководи катедра „Сценография“. Участва в работата на Специализирания научен съвет по изкуствознание и изобразителни изкуства към ВАК като член и председател на Съвета.

Критика

Бил е председател на секция „Сценография“ в СБХ. Участва във всички ОХИ „Сценография“ от 1964 до 1995 г., както и в национални сценографски изложби в Берлин, Москва и Варшава, а също и в Пражко квадринале, биеналетата в Сао Пауло и Нови Сад. Включва се и в редица международни конгреси и симпозиуми на IТI и ОISТАТ в Полша, Италия, Япония и Куба. Удостоен е с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. Носител е на наградата на София, наградата на СБХ, както и на множество отличия на национални театрални прегледи.
По думите на Георги Иванов „Ако някой ден театърът бъде напуснат от всички – публика и театрали, – той, сценографът, ще оформи сцената с останалата пустота, ще седне на последния ред в празната зала да очаква… Годо“.