- | СБХ, Шипка 6, 1 А
Галерия (14)

Изложба на студенти от класа по живопис на проф. Добри Добрев, Национална художествена академия – София

откриване: 8 декември, четвъртък, 18:00

Участници:

По азбучен ред. Ангел Васев, Андрей Даниел, Антоний Григоров, Валентин Колев, Васил Милчев, Каталина Милева, Матти Кариула, Милко Божков, Мими Добрева, Никола Стефанов, Николай Иванов, Николай Каранфилов, Стефан Стоянов, Стефан Янев, Стефанка Стойчева, Стефка Аройо, Яшарали Тахир.+++


Като студенти за нас беше повече от интересно да сме заедно и в ателието, и извън него… И понеже досега не сме правили групова изложба заедно, спонтанно възникна идеята, че е добре да я направим сега… Още повече че от дипломирането ни са минали 45 години, творческият път на всеки от нас ни е отвел в различи посоки.

Николай Карамфилов / IV, AB, 2004, 140x140 см, 2004Всеки сам е избрал с какво да се представи, не сме обсъждали това. За нас остава удоволствието след толкова години да се видим и си
надяваме срещата с нашата група да е интересна и за публиката.  
Целият ни курс беше доста по-голям (стигал е до 28 души), но в изложбата участват всички, с които сме успели да се свържем и са пожелали да се включат.


+++


За професор Добри Добрев

Проф. Добри Добрев е роден е на 3 август 1927 в село Горно Сахране, Казанлъшко. Завършва основното си образование в родното си село, а средното в Казанлък през 1946. След това работи като строителен техник в София. През 1948 е студент руска филология в Софийския университет. През 1949 е приет в Художествената академия, специалност „Живопис“. След завършването на академията през 1954 работи на свободна практика. От 1956 до 1960 е преподавател в Художествената гимназия в София. От 1961 е асистент по рисуване във ВИИИ „Николай Павлович“. Старши преподавател по живописен етюд, от 1969 е доцент, а след това професор по живопис. От 1973 до 1976 е декан на факултета за изящни изкуства. 
Работи в областта на реалистичната живопис – тематична композиция и портрет. Носител е на множество награди. Негови творби са собственост на Националната галерия, СГХГ, Военно-исторически музей, Министерски съвет, художествените галерии в Казанлък, Стара Загора, Видин, Плевен, Велико Търново, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Смолян, Благоевград, Пазарджик, други галерии и частни сбирки; също така в Москва, Виена, Лондон. Член на СБХ.