Галерия (20)

Изложбата е част от програмата на X. Международно триенале на сценичния плакат – София / 2022

Експозицията включва произведения както на българските автори, които селектираха плакатите и формираха колекцията на Триеналето, така и на чуждестранните гости, които ще определят наградите, непосредствено преди официалното откриване. Публиката ще види плакати на едни от най-влиятелните световни плакатисти като Щефан Бунди, Швейцария; Гите Кат, Дания, Ришард Кайзер, Полша, Бата Кнежевич, Сърбия, на българските им колеги: Божидар Йонов, Иван Кашлаков, Мила Лозанова, Парашкев Фереджанов, неонови обекти на Георги Янков, живопис на Любен Генов, както и фотопостери на самите наградни пластики и на техните създатели – известните скулптори Богомил Николов и Георги Чапкънов.


+++


Щефан Бунди, Швейцария

Дизайнер и арт  директор на филмови продукции, концерти, музеи, театри, издателства, фестивали. Работата му върху имиджа на компании и институции съчетава нетрадиционни идеи с практичната швейцарска традиция. Сред клиентите му са международни корпорации като Swissair, Nikon и IBM, както и редица културни институции. Визуализацията на съдържанието и на посланията постига като подбира различни изобразителни техники: типография, рисуване, живопис, фотография.

Щефан Бунди  / постериБунди е преподавал в няколко университета, изнасял е лекции и семинари в цял свят, от 1999 до 2014 е професор в университет по изкуствата в Берн. Произведенията му са представяни в самостоятелни изложби по целия свят и е редовен участник във най-влиятелните международни изложби за плакат. От 80-те години е член на различни международни журита. Бунди е печелил първи награди в Чикаго, Мексико, Монс, Ню Йорк, София, Виена, наградата за отлични постижения на ICOGRADA във Варшава и шест пъти швейцарската златна награда за плакат. Негови произведения са в Национална библиотека на Франция, Музей за съвременно изкуство (Ню Йорк), „Новата колекция“ (Мюнхен), Музей на дизайна (Киото), Музей за съвременно изкуство, Сан Франциско, Музей за приложни изкуства, Виена, Музей „Фолкванг”, Есен (германски музей на плаката), Ермитажа, Фондация 21. век,  Санкт Петербург, Център за изследване на дизайна „Винели“ към Технологичен институт - Рочестър и др. От 1983 е основател и член на съвета на SGV (Швейцарска асоциация на графичните художници); от 2008 г. е гостуващ преподавател в Университета по изкуствата в Нанкин, Китай; 2006 – 2009 – член на Изпълнителния комитет на AGI International; 2010 – 2013 – Председател на Асоциация „100-те най-добри плаката” (Германия, Австрия, Швейцария); 2010 – 2016 – Председател на AGI Швейцария.


+++


Гите Кат, Дания

Плакатист, сценограф, режисьор, драматург, дизайнер на костюми и графичен дизайнер, цялото внушително творчество на Гите Кат е свързано с Театър „Мелницата“, Хадерслев, Дания. Завършва Училище по дизайн – Колдинг, където в последствие преподава. Освен театрални, създава и плакати за: Фелини 1920-2020, Мисури, САЩ 2020, Международното триенале на екоплаката “Нулева корупция”, Русия 2020, Плакати без граници, САЩ 2019, Биеналето за дизайнКуанджу „Human+Community” 2019, Корея,  Фестивала „Огаки Мацури“ 2016, 2017, Япония, 2018, FOOTB-ALL-MIX, 2018, Бразилия, Плакати без граници 2015, 2017, 2019, САЩ, Ceremony Paper 2017, Китай, „Правата на жените са човешки права“ 2017, САЩ, Почит към Умберто Еко 2017, Постер „Говори открито“, 2017, Мексико, „Чествай града“, Париж 2016, Фестивала на графичния дизайн 2016, „Метаморфозата от Франц Кафка“, Мексико 2016, „Отвъд“, Тайпей 2016 и др. Участник в десетки изложби в Дания (Замъкът Брундлунд, Обенро, Национален музей, Орхус), Ла Пас, Боливия, Тайпей, Тайван, Колорадо, Форт Колинс, САЩ 2016. Художествена галерия „Да“, Куинс, Ню Йорк, Университет Спрингфийлд, Мисури, 2016, САЩ и др.

Гите Кат  / постериЧлен на журитата на: Награда “Ришард Кая”, Биенале на плаката, Боливия 2020; Награда за дизайн C-IDEA, Тайван 2020; Колорадо, САЩ, 2017; Международен театрален фестивал “Фаджр”, Иран 2016, Международна награда за дизайн, Тайпей 2015; Международна награда за графичен дизайн, Тайван 2015; Биенале на плаката в Боливия 2015, Международна изложба на плакати с покани, Колорадо 2013; Международно изложение на плакати, Орхус 2012; Биенале на плаката, Лахти 2011 (председател); Международно биенале на плакатa в Мексико 2006.


+++

Ришард Кайзер, Полша

Автор на плакати, илюстрации, дизайн на книги, запазени знаци и рисунки.  Завършва графика в Академията за изящни изкуства, Варшава, учи в Училището по дизайн в Санкт Гален, Швейцария. Асистент е на професорите Мечислав Василевски и Лех Маевски и стажант към Международната арт резиденция „Вила Конкордия“ в Бамберг. Преподавател в: Академията за изящни изкуства,  Варшава;  Училището по реклама в Маями;  Университета за социални науки и в Полско-японската академия за информационни технологии. Водил е курсове в Щутгарт, Хелзинки, Будапеща, Орадя, Букурещ, Сан Луис Потоси и Мексико Сити. Основател на студио „Zerkaj Studio“.

Ришард Кайзер / постери


„Плакатите на Кайзер внушават свобода, постигната чрез привидно небрежен рисунъчен жест, изрязване и накъсване, свободното нанесени текстове, което изпълват творбите му с енергия“. (Силвия Гижка, culture.pl, 2010). Организирал е десетки групови и самостоятелни изложби и е носител на редица награди, сред които: Златен медал на Международното биенале на плаката, Варшава, 2021; Медал в чест на стогодишнината от откриването на полония и радия, 2012; Златна награда на Ежегодния фестивал на плаката “Графис”, 2012; Награда на Тайванския международен фестивал на графичния дизайн, 2011;  Почетно отличие в категорията „Новият Шопен“ и награда от конкурса "Шопен - музика - Лист", 2010; Награда „А. Старейшински за млад автор“, Международно триенале на плаката, София, 2004 и др. Негови творби са в колекциите на: Германски музей на плаката, Есен; Галериите „Анатом“, Париж и  „Клингер“, Гьорлиц; Музей на наследството, Хонконг; Международните биеналета на плаката, Мексико и Търнава; Музей на изкуствата, Лахти; Музей на съвременното изкуство, Тояма; Музея на плаката -  Виланов; Национален музей, Познан; Музей на плаката, Байройт; Национален музей на Пшемишъл, Национална галерия, Будапеща; Орегонски държавен университет, Корвалис; Семенна фабрика, Брюксел.


+++


Бата Кнежевич, Сърбия

Роден в средата на миналия век в Белград, тогава в гордата държава Югославия, животът на Бата е изпълнен с приключения. До дипломирането си учи в 13 училища в 4 държави и на 3 езика.

Виена, 1959 г.: на 12-годишна възраст закусва два пъти с Че Гевара, който му разяснява историческите обстоятелства. Берлин, 1961 г.: дори Желязната завеса не може да огради Бата. Но няколко негови съученици изчезват, защото искат да се присъединят към свободния Запад . Много от тях не успяват. Варшава, 1965 г.: директорът на най-известната гимназия Стефан Баторж дава на Бата три месеца, за да научи полски. За поляците дипломирането е историческо, защото съвпада с 1000-а годишнина на полската държава (966-1966 г.). Благодарение на един чудесен преподавател по история Бата успява да надживее всичките 44 полски крале.

Бата Кнежевич / постери

 

Иска да учи ихтиология (наука за рибите) или подводна археология, защото на много млада възраст се е гмуркал с Жак Кусто. Въпреки това, издържа приемния изпит във Варшавската политехника, катедра „Ядрена физика“. При напълно магическите обстоятелства открива, че във Варшава има Академия за изящни изкуства, която се превръща в свято място. Преподавателите са приятели, родители и истински магьосници. Бата и колегите му се гордеят с тях:  Ян Шанцер, Юлиан Палка, Хеньо Томашевски, сем. Михалски, проф. Мрошчак (основател на първото биенале на плаката във Варшава). Там се среща с гениални художници като Старовейски, Швежи, Чешлевич, Ролан Топор, Кантор, Анджей Вайда и с великите японци: Авадзу, Таданори Йоко, Казумаса Нагай, Шигео Фукуда.

Връща се в Белград, където първо илюстрира книги за най-голямото издателство „Нолит“ , а година по-късно основава „Ателие Бата Кнежевич“. Сътрудничи на много театри и издателства в Югославия. И тогава, и сега отпечатва плакатите си в ателието си. Участва в изложби и получава награди. В продължение на 20 години не показва творбите си по света, защото на неговата Югославия, която вече не съществува, са наложени санкции от ООН. Бил е преподавател в Университета по изкуствата в Белград. Това пътуване през съзряването го довежда до момента, в който започва да рисува своята дълго мечтана картина.


+++


Божидар Йонов

Божидар Йонов е убедително доказателство за това, че границите между различните визуални форми са условни и че експериментът и традицията могат да съжителстват хармонично. Автор на многобройни реализации в областта на стенно-монументалните изкуства, графичния, пространствен, рекламен и музеен дизайн, Божидар Йонов използва с еднаква лекота класическата техника на емайла и компютърно генерирания дизайн, трансформирайки резултатите в живопис и графика.

Божидар Йонов  / постери

Многообразието от теми е характерно и за стотиците му театрални, изложбени, социални и рекламни плакати, донесли му награди от изложби и конкурси в България и по света, посветени на правата на човека, театъра, туризма и пр. Завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия – София, където понастоящем е професор по графичен дизайн и уважаван ректор в периода 2003–2007. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат - София, автор е на запазения му знак, създател, участник, куратор на едни от най-успешните проекти на триеналето, а от 2016 – негов председател.

+++


Иван Кашлаков

Иван Кашлаков е роден през 1993 г. в Сливен. Завършва НХГ „Д. Добрович“, специалност „Рекламна графика“ (2012) при Михаил Николов и Ташко Попов. Като студент в НХА специализира „Плакат и визуална комуникация“ (2016) при проф. д-р Николай Младенов и „Визуална комуникация“ (магистърска програма) при проф. д-р Иван Газдов (2018). 

Иван Кашлаков  / постериВизуален артист, работещ в областта на уеб и графичния дизайн, UX, UI, брандинга, плаката, пощенската марка, живописта и рисунката. 55 от неговите картини и рисунки са притежание на частни колекции. Участник в над 200 международни изложби в Корея, Китай, Япония , Полша, Швейцария, САЩ, Перу, Русия, Украйна, Испания, Мексико, Дубай, Тайван, Индонезия, Малайзия, България и др. Автор на три самостоятелни изложби. Носител на 52 международни награди. Негови творби са били показани в Музей Метрополитън в Токио; Музей на изкуствата Qilu; Музей на изкуствата в Северна Дакота; Музей на изкуствата Шенжен Гуан Шанюе; Музей на модерното изкуство, Тояма; Национален музей на Лихтенщайн, Вадуц; Музеят на Франц Майер в Мексико Сити; Музей на визуалните изкуства Лахти, Финландия; Музей Мачу Пикчу, гр. Кузко, Перу.


+++


Мила Лозанова

Завършва „Рекламен дизайн“ в Национална художествена академия, където защитава докторантура по изкуствознание и приложни изкуства. Сътрудничи си с талантливи хора от различни колективи и неправителствени организации. Плакатът е любимата ѝ сфера на работа. Отличена е с две награди на Международното триенале на сценичния плакат, това я сближава с този страхотен форум, който продължава да я предизвиква творчески. С три български издателства работи в областта на илюстрацията и оформлението на книги.

Мила участва и в проекти свързани със сценография и създаване на куклени образи като художник-сценограф. Работи и в рекламна агенция.Мила Лозанова / постери„Да бъда художничка е любимото ми амплоа. Други ме познават като майка на тинейджърка, любител ботанист, сърфистка. Работя в областта на илюстрацията и плаката, като се стремя да променям границите, посоките и мащаба на проектите си“.


+++


Парашкев Фереджанов

Роден на 19 септември 1943 в София; 1962 Завършва Художествената гимназия в София; 1970 Завършва НХА „Николай Павлович“, специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов; 1971–1972 Художник проектант в Държавен музикален театър „Ст. Македонски“, София; 1973–1976 Художник по рекламата на Българска гражданска авиация Балкан работа на свободна практика; 1976-89 Художник в Национална фотографска агенция – рекламна фотография – ФОРЕК; 1990-95 работа на свободна практика; 1995-2009 Художник редактор на печатни издания в пресгрупа 168 часа и графичен дизайн за издателство за списания „Медия“.

Парашкев Фереджанов  / постери„През целия ми над 50 годишен професионален творчески живот съм работил в много и различни специалности в областта на приложната графика, с проекти за всякакви печатни материали, фирмен дизайн и други. В пространственото оформление съм правил проекти за дизайн на щандове на панаири, изложения, музеи, открити и закрити площи у нас и в много други страни. Участвам в почти всички наши и международни изложби, свързани с плаката и приложната графика. Получавал съм много отличия и награди. Обичам да експериментирам с всички възможни материали, за да осъществя идеите си върху картона хартията, платното, всяка плоскост“.


+++Георги Янков

Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат”, където в последствие е асистент, доцент, а от 2010 професор в катедра „Плакат и визуална комуникация.” От януари 2020 е Ректор на Националната художествена академия. 

Над двадесет години работи в рекламата, създавайки множество кампании и клипове. Изявява се в различни области на визуалните изкуства – плакат, графичен дизайн, обект, инсталация и други. Член на секция „Графичен дизайн” към СБХ. Съосновател и председател на New Vision International Group.


Георги Янков  /  ExiSt

 

Участник в редица форуми за плакат, между които: Международно триенале на сценичния плакат – София; Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово; Изложба по случай Деня на човешките права, Дворец на нациите – Женева; Изложба на българския плакат – Базел; Участва заедно с проф. Николай Младенов в проекта „Поезия на стена”. Сред другите му проекти са: изложба „Право и справедливост” – Потсдам, Тунис, Мюнхен, Дюселдорф, Берлин, Културен институт, Лондон; Изложба „Обичам този филм”, Casa Del Cinema – Рим, So Independent – Ню Йорк. Съпътстваща програма на 56-тото Венецианско биенале, Imago Mundi: Map of the New Art, Luciano; Benetton Collection, фондация „Джорджо Чини” – Венеция, Grayscale – Сърбия, Съвременен български хумористичен плакат – Австрия и пр. Носител е на редица награди за графичен дизайн и е имал девет самостоятелни изложби. 


+++Любен Генов

Роден е на 18 ноември 1966 в Оряхово. Учи в Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Троян (1981– 1985). През 1991 завършва Педагогическия институт в Дупница. През 1996 се дипломира в Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. От 2001 е член на Съюза на българските художници секция „Живопис“. През 2002 е сред спечелилите конкурса на СБХ за творчески престой в Cité internationale des arts,Париж. Завършва магистратура (2011) в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2008 до 2011 е член на Управителния съвет на СБХ и завеждащ изложбената дейност. От 2011 е председател на СБХ. Реализирал е повече от 30 самостоятелни изложби, сред които са: „Живопис“, галерия “Cité internationale des arts”, Париж (2002); „Акустично“,СГХГ (2005); „Разпилени петна“,галерия „Агрион“, София (2009); „Вариации“,галерия „Артур“, София (2012); „Импровизации“,галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил (2014); „Акустичен пейзаж“,галерия „Сезони“, София (2014); „Флуиди“,галерия „Астри“, София (2015); „Полифонии“,галерия „Стубел“, София (2017); „Хроматични вариации“, галерия „Арте“, София (2021); „Албумът“, СБХ, галерия „Шипка“ 6, София (2021); „Колористични импровизации“, галерия „Видима“, Севлиево (2022); Хроматични импровизации, Градска художествена галерия, Варна (2022)…


Любен Генов  / Контрапункт, 2021, м.б., платно, 160 х 80

+++

Пълната програма на триеналето можете да видите 

тук

+++

X. Международно триенале на сценичния плакат – София 2022 са провежда със съдействието на: Национален фонд „Култура“, Столична програма „Култура“, Министерството на Културата, НДК, Националната галерия, СБХ, НХА, Полския институт в България, Държавния културен институт, галерия 88, Община Димитровград и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022.

 

+++

За Международното триенале на сценичния плакат

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Триеналето е сред авторитетните международни платформи за плакат и единственото изложение, фокусирано върху културната сцена.

Повече за дейността на Международно триенале на сценичния плакат можете да научите

тук