- | Извън СБХ
Галерия (3)

галерия „Стубел“, София
вернисаж: 24 ноември, четвъртък, 17:00 – 20:00

Куратор: Йово Панчев


+++


Камен Старчев за изложбата

Изложбата може да съдържа остатъци от представи за хипотетични и действителни места, събития и артефакти, свързани с неуспешни опити за възкресяване на миналото в името на бъдещето.


+++


Историята за „Неми“

В статия на списание Discovery се говори за един случай, в който историята проявява своето усърдие да запази тайните си, а легендата да си остане такава. Да не се поддаде на разглобяването на факти и рационализирането от модерната епоха. Важна страна от поведението на историята, която рядко показва такава опърничавост пред съвременния порив за разбиране и намиране на отговорите за всичко, дори когато това означава избистряне на хоризонта до пълна безнадеждност.

Камен Старчев / Корабът на Калигула_4, 2022, 100 х 165 см, пигментен печат върху хартияЕто какво пише в статията по темата: „В продължение на векове средновековните рибари, които плавали в спокойните води на езерото Неми близо до Рим, знаели една тайна. Говорело се, че под тихата повърхност на водата се крият гниещите дънери на гигантски древен потънал кораб. Но езерото било миниатюрно, с площ от около квадратен километър. И тъй като нямало друг водоем, свързан с него, какво би могъл да прави там кораб с такива размери? Въпреки това историите за гигантския кораб продължавали да се разказват. Рибарите не са могли да знаят, че на дъното на това малко езеро се намират два от най-уникалните артефакти, откривани някога от древния свят. Тяхната история, свързана с ексцентричността на най-прочутия император на Рим и един от най-отявлените владетели на ХХ век, ще продължи хилядолетия - само за да бъде изгубена завинаги в огъня на войната.

През 1446 младият кардинал и племенник на папата Просперо Колона решил да провери сам слуховете за невероятно корабокрушение на дъното на езерото Неми. Той отплавал към езерото и установил, че може да различи просторна решетка от дървени греди. Той и хората му се опитали да спуснат въжета с куки на края, за да извлекат части от тази мистериозна структура, но на дълбочина от 20 м нямали голям късмет. Успели единствено да откъснат няколко дъски. Колона потвърдил, че потъналото корабче съществува, но мистерията се задълбочавала.

През 1535 италианският изобретател Гулиелмо де Лорена и Франческо де Марки се завърнали при потъналите кораби с нова и вълнуваща технология: водолазна камбана. Те се спуснали през мрака и тъмнината и видели огромна дървена надстройка, много по-обширна от всичко, което си представяли. Двамата събрали артефакти по дъното на езерото и успели да извадят скулптури от мрамор и бронз, разпръснати по калното дъно. Много други ентусиасти се опитвали да изследват и проучат потъналите кораби, но без особен успех. Едва когато Италия паднала под властта на фашисткия диктатор Бенито Мусолини, корабите щели бъдат открити.

Камен Старчев / Корабът на Калигула_5, 2022, 100 х 165 см, пигментен печат върху хартияМусолини бил човек, обсебен от наследството на императорския Рим, и работил усилено, за да използва археологическите останки като катализатор на култа към личността си. Мусолини се заел с амбициозни проекти около столицата като разкопаването на мавзолея на император Август, за да построи площад около него, разчистването на сградите, скупчени около театъра на Марцел, и разкопаване пода на Арената на Колизеума, за да се разкрие хипогеят под него. В пропагандните депеши той често бил описван като "нов Август", напомняйки за римския император, който възстановява голяма част от града по време на управлението си. Било е само въпрос на време вниманието на диктатора да се насочи към мистериозните кораби на дъното на езерото Неми. През 1929 Мусолини наредил нещо безпрецедентно: цялото езеро Неми да бъде източено и пресушено. Инженерите активирали древна римска цистерна, която заедно с модерна помпа намалила нивото на водата в езерото с над 20 м. В тинята италианските инженери открили не един, а два огромни кораба. Разкопките отнели години, като вторият кораб бил изваден едва през 1932.

Корабите били огромни, едни от най-големите, откривани някога в древния свят. Най-големият от тях бил дълъг 73 м и широк 24, колкото е дължината на самолет Airbus A380. От надписите върху оловни тръби и плочки скоро станало ясно, че откритите кораби са плаващите дворци за удоволствия на римския император Калигула. Император само за четири години – от 37 до 41, Калигулa оставил името си в историята заради склонността си към садизъм, хедонистични ексцесии и жестокост.

Изглежда, че Калигула е построил корабите си на малкото езеро Неми, тъй като то било свързано с богинята Диана Неморенсис – подходящо място за жив бог, на което да разположи своите баржи за удоволствия. По-големият, наречен "prima nave" (първият кораб), бил огромен плавателен съд с весла от над 10 м. Вторият представлявал гигантска плаваща платформа с мраморни дворци, градини и водопроводна система за бани. На тези кораби Калигула организирал пиршества, на които се развихрял неговият див апетит за развлечения.

През 1940 реставрираните кораби са изложени за посетители край езерото в специално построен за целта музей. В нощта на 31 май 1944, по-малко от четири години след влизането на Мусолини във Втората световна война, музеят и корабите са напълно унищожени от пожар. Италия е на ръба на поражението. Страната е почти капитулирала, а Съюзническите войски приближават. Не е известно дали пожарите са започнали в резултат на ударите на американската артилерия или на германски палежи.“


Йово Панчев


Изложбата е реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“.


+++


Адрес

Галерия „Стубел“, София
ул. „Коста Лулчев“ 2Б

Точната локация можете да видите 

тук

 

+++


За изложбата на Камен Старчев „Без звук“ (София, галерия „ко-оп“, 2019) разгледайте публикацията в е-бюлетин

тук


+++


За изложбата на Камен Старчев „Дневна светлина“ (2018) разгледайте публикацията в е-бюлетин

тук