Галерия (3)

галерия „Ракурси“
29 май – 12 юни 2018

Дневната светлина е основен обект на художествените търсения в новата изложба на Камен Старчев, подредена в галерия „Ракурси“ от 29 май до 12 юни. Това е светлината като нещо, което ни заобикаля ежедневно и което не забелязваме, но същевременно се явява основен формообразуващ и цветообразуващ фактор. „Изцяло съм се фокусирал върху представи и усещания, свързани с дневната светлина – като символ, като явление, като феномен, като ежедневие, като вечността“ – споделя авторът.

Камен Старчев / от изложбата


В деветте творби усещането за нея е представено само и единствено чрез характерната за автора техника – векторни графики с дигитален печат. С нея той борави от години, но за разлика от работите му от предходните изложби „Последен репортаж“ (СГХГ, 2017), „Диверсификация на луната“ (Гьоте институт, 2015) и „Пречиствателни станции“ (галерия „Ракурси“, 2013) в настоящата изложба виждаме едно опростяване и изчистване на формата, повествователността е сведена до минимум за сметка на непосредственото възприятие. „Векторната графика е просто средство, с което аз съм избрал да работя в момента, което е малко използвано и с друго приложение“ – казва Камен в свое интервю за БНР по повод изложбата.

Камен Старчев предизвиква своите зрители, като не поставя заглавия на картините си. Те въздействат

непосредствено, без условността на писания текст.

Защото, както казва той, това са усещания, които трудно могат да се опишат с думи. Целта, която си поставя, е изграждането на една чиста визуална среда, в която зрителят да бъде оставен изцяло на своите възприятия. Изчистени от всякакви обяснения и повествователност, творбите на Камен въздействат на едно друго, философско и интуитивно ниво, навлизат директно в съзнанието на наблюдаващия ги и го оставят само с чувствата, които са предизвикали у него.
И в тази изложба авторът остава верен на своя стил на работа. Графичното в картините му е изчистено до минимализъм. Изображението понякога се свежда до няколко петна върху листа. Вглеждайки се в тях обаче, откриваме, че на този етап в търсенията му към минималистичното именно векторната графика успява най-точно да предаде желаното от него послание. Но, от друга страна, за него съвременните технологии са само едно изразно средство, чиито възможности в момента той проучва.

Чрез новата си изложба „Дневна светлина“ Камен Старчев изследва въпроса за естетското и философско осмисляне на света. Дали е намерил отговора за себе си, или е оставил това на зрителите – предстои да разберем.

Смислови групи: