Информация

И
Стартирало като изложба с международно присъствие през 1995 година, триеналето се провежда за осми път. То вече се е утвърдило като един от най-авторитетните форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят своите дигитални графики и графични инсталации. Тук се отразяват художествените процеси, представят се в оригинал утвърдени в световен мащаб автори, като се дава възможност за изява на млади творци. Съпътстващата програма е от сутринта – изложби, срещи и разговори с журито по наградите. Събитията се провеждат на няколко различни локации.

+++

Каталог на 8. триенале изтеглете тук
 

Жури

Членовете на международното жури представят 4 държави. Педро Галилея от Испания – изкуствовед и куратор, директор на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика); Едвин Драгичевич от Хърватия – график и професор по Печатна графика в Университета в Сплит; Ратеб Шабан  от Йордания – художник, професор по графика, типография и илюстрация; Буян Филчев – председател на Организационния комитет на Триеналето и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници.

Победители

Голяма награда се връчва на Чанг Хуей, Китай. Две равностойни награди получават Агнес Волкович,  Германия и Андрея Серафини, Италия. Награда на Директа, представител на хартии Фабриано, е присъдена на Чавдар Гюзелев, България. Номинации и дипломи са връчени на Томас М. Кукавски, Полша; Гарсия Марко, Мексико; Виктор Мануел Ернандес Кастильо, Мексико; Евелина Колаковска, Полша и Павел Квятковски , Полша.
image

СБХ, Шипка 6

Легендарната сграда на улица „Шипка“ 6 в София е домът на СБХ от 1972 до днес. Тук се намират администрацията и основните ни изложбени зали на 1 и 2 етаж. Можете да разгледате пространствата подробно в снимки и планове.