СБХ поддържа контакти с национални и международни организации в сферата на културата. Член e на следните организации:

La Cité internationale des arts

България е сред учредителите на тази международна платформа за работа на артисти от цял свят. Всяка година от 1965 насам 12 български художници, избрани с конкурс, отсядат в Сите де-з-ар за по два месеца. До 2021 в Париж са пребивавали над 650 от най-изявените български художници.

Повече за Сите де-з-ар можете да видите

тук

+++IAA/AIAP
International Association of Art (към UNESCO)

Като групов член на международната организация на професионалните художници към ЮНЕСКО СБХ издава лична карта на всеки свой член, заплатил членския си внос към съюза. Картата се обновява всяка година и позволява безплатен достъп до много музеи и галерии по целия свят.

Повече за IAA/AIAP можете да научите

тук+++


ICO-D
International Council of Design
(преди ICOGRADA)


ICO-D е най-голямата международна организация на професионални дизайнери в света. Създадена е през 1963 и е базирана в Монреал, Канада. Днес обединява 124 неправителствени организации от 47 държави.

Повече за ICO-D можете да прочетете

тук

+++
AICA
International Association of Art Critics

За да станете индивидуален член на Международната асоциация на арт критиците, най-напред трябва да се свържете с националната секция на AICA:Повече за AICA можете да прочетете в линка

тук


+++
EAA European Alliance of Academies

Европейският алианс на академиите е млада организация, чието създаване е инициирано от Akademie der Kunste – Берлин. На 10 октомври 2020 В алианса участват над 70 институции от почти всички страни от Европейския съюз, Норвегия и Великобритания. ЕАА представи в Берлин общ манифест, който да определи насоките на културните политики на Европейския съюз, когато се появи опасност от политически рестрикции или когато свободата на изкуствата е в риск. За една година ЕАА набра скорост, като организира Freedom of art –конференция в Будапеща за свободата на изкуството и независимостта на културните институции в Унгария, обяви конкурс между художници на тема „Невежеството е сила“ / „Ignorance is Strength?“, на който бяха избрани пет проекта, включително и на български автор, да получат по 5000 евро финансиране за реализацията им.


Втората международна среща на Алианса се състоя в началото на декември 2021 в Мадрид, присъствено и дистанционно. Темата беше „Силата на изкуството“ /„The Power of Art“. Освен дискусионната програма по работни групи пред участниците бяха представени осем социално ангажирани арт и мултидисциплинарни проекти.

Повече за EAA можете да прочетете в линка

тук