Галерия (28)

От 1965 СБХ изпраща художници в Cite internationale des art в Париж. Малко по-късно сключва и дългосрочен договор с фондация „Сите Ентернасионал де-з-ар“ за използване на 2 ателиета в парижкото градче на изкуствата. Това легендарно за художниците място е посещавано през годините от над 600 от най-изявените български художници. Сред тях са Дечко Узунов, Олга Вълнарова, Йоан Левиев, Димитър Лалев, Теофан Сокеров, Димитър Бойков, Симеон Венов, Димитър Киров, Найден Петков, Милка Пейкова, Ванко Урумов, Енчо Пиронков, Любен Зидаров, Ясен Гюзелев, Юлиан Табаков и много други.


+++

Ателиетата в Париж

В ателиетата работят артисти от Франция и целия свят. Множество резидентни програми подпомагат творческия престой на художници, музиканти, писатели. Градчето разполага с изложбени и концертни зали, има богата културна програма.


Всяка година Съюзът на българските художници обявавя конкурс за да избере 12 художници за двумесечен престой. Спечелилите могат да пребивават в Сите-дес-ар безплатно. Всяко от двете ателиета има зона за работа и зона за живот, условия за приготвяне на храна, хладилник. Резидентът може да бъде придружен, като вторият човек заплаща за престоя си минимална сума. За повече информация може да се свържете с Мария Павлова, която е отговорник за тази база.

Подробно за конкурса можете да прочетете

тук


+++

История на Ситето

Cité internationale des arts в Париж е основано през 1965 от семейство Брюно. Съюзът на българските художници е един от учредителите. Cité насърчава междукултурния диалог и осигурява място, където художниците могат да се срещнат със своята публика и други професионалисти. 


Семейство Брюно /  Основателите на Сите-дез-арОсновната сграда на Ситето / При построяването й през 1965


+++


Отзиви

Веселин Праматаров, художник, член на секция „Комикс“ в СБХ

за престоя му в Cité internationale des arts в Париж (7 октомври - 5 декември 2019)

 

Проектът, върху който работих в Cité internationale des arts, бе направата на сценария и основните сцени за комикса „Златният сън“, изграден върху мотиви от едноименната притча на френския писател романтик Шарл Нодие.

Осъществих изцяло началната си задача,

скелетът на комикса е вече готов, предстои немалка част по довършването на рисунките и окончателното оформяне на текстовата част на комикса.

Доколкото персонажите в комикса препращат към знакови реалии във френската културна действителност и влиянията на източната култура върху естетиката на романтизма, от изключително значение беше работата ми с архивите на Нодие, съхранени в Библиотеката на Арсенала, посещението на колекциите за източно изкуство в Лувъра, Музея към Института на арабския свят, Музея Гиме, Музея Ке Бранли. Посетих и Музея на живота по времето на романтизма в прочутия квартал „Нувел Атен“, където общо взето се потопих в атмосферата, повлияла на Шарл Нодие за написването на забележителната му притча.

Престоят ми в Париж в началото на новия културен сезон ми даде възможност да разгледам и знакови изложби на прочути майстори: Ел Греко в Гран Пале - първа ретроспективна изложба на големия художник от XVI в. във Франция, включваща 75 от 300-те известни творби на Ел Греко в света; изложбата, посветена на 500-годишнината на Леонардо в Лувъра; Франсис Бейкън в Центъра Помпиду, изложбата на големите майстори-наивисти на 20. век в Музея Майол. „От Митничаря Русо до Серафин Луи“, изложбата „Бъдеще, минало, преходно“ в Пале дьо Токио и др.

Впечатляваща беше и културната програма на самото Сите,

където някои от гостуващите артисти отваряха гостоприемно ателиетата си, за да споделят онова, което правят, с колегите си от цял свят. Пърформансите, музикалните концерти, изложбите бяха ежедневие в това невероятно място, помогнало ми да срещна не само забележителни творци, но и добри приятели от цял свят.


+++

Любен Зидаров в Сите. 40 години по-късно

Любен Зидаров / На кафе при Сюзан Валодон (детайл), творба от престоя му в Сите де-з-арУбедена съм, че лятото на 2017 ще остане незабравимо за художника Любен Зидаров. Тогава
той се завърна в Париж 40 години след първото си посещение там, отново на същото място – Сите де-з-ар (и то в същото ателие) – и се остави на красивия град да го вдъхнови за следващата му изложба, озаглавена „Обратна хармония“. (Андреа-Филипа Зидарова)

Прочетете целия текст за престоя на Любен Зидаров в Париж 

тук+++

Адрес

18 Rue de l'Hôtel de ville, 75004 Paris, France
Точната локация можете да видите

тук