В залите на СБХ гостуват изложби по различни направления – индивидуални изложби на чуждестранни художници, на гост-резиденти по договори за обмен, изложби, реализирани с посредничеството на посолствата и културните институти на различни държани в София.

В последните години усилията на СБХ са съсредоточени в модернизиране на изложбените зали и техническите възможности в тях. Процесът започна през 2018 с реновирането на експозиционните пространства на първия етаж в галерията на ул. „Шипка“ 6. Първата изложба там бе Осмото международно триенале на графиката – София 2019. През 2022 ще бъде обновена изложбената зала на втория етаж в галерията на ул. „Шипка“ 6.

СБХ е домакин на форуми като Международното триенале на графиката, Триеналето на сценичния плакат, Фестивала на съвременната българска керамика с международно участие.

Новини

 • image

  Съвременни български художници в Букурещ

  Изложба „Съвременни български художници“ беше представена през месец декември 2019 година в Букурещ. Гостуването бе по покана на Съюза на художниците от Румъния (Uniunea Artiștilor Plastici din Romania) в отговор на осъществената през март същата година тяхна визита във варненската Градска художествена галерия.

 • image

  CONGLOMERATE. Българска сценография в Прага

  Българската изложба CONGLOMERATE предизвика огромен интерес и възхищението на професионалистите, журналистите и посетителите на най-престижния форум за сценография в света – Пражкото квадринале PQ 2019, състояло се от 6 до 16 юни.

 • image

  Хартия, ръка и разум – разкази в изкуството. Изложба на Терезе Вебер

  Терезе Вебер работи с различни хартии, които прави сама. При една от техниките отлива оцветен пулп, като обработва повърхнината на пулпа с пръсти. Пулпът, съхранил следите от ръцете на Терезе, се превръща в метафора за присъствието на художничката в нейното собствено произведение. В работите си Терезе Вебер използва пулп, влакна, хартии с различни текстури и фактури, като са търсени взаимодействията (и въздействията) от диалога на материала с цвета.

 • image

  Месец на комикса в Чешкия център и Съюза на българските художници

  Съвместен проект на СБХ, секция „Комикс“ и Чешки център София. Официално откриване на изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“ с участието на кураторите Павел Коржинек и Томаш Прокупек. По време на откриването ще бъдат обявени победителите в младежкия конкурс за комикс, посветен на темата Свобода. Конкурсните работи ще бъдат изложени във фоайето на четвъртия етаж на галерия „Шипка 6“.

 • image

  Красотата на занаятите от Тохоку, Япония

  Изложба на японско приложно изкуство е пътуваща изложба, посветена на приложното изкуство в Тохоку, Япония – региона, пострадал най-тежко от голямото земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011.

 • image

  Отклонения - изложба на Нилс Нова

  „Отклонения“ продължава серията от проекти, в които Нилс Нова преобразява пространствата на музеи и галерии, като ги превръща в произведения на изкуството. Изложбата е както ретроспектива на част от знаковите му серии, така и иконизиране на галерията „Райко Алексиев“ със средствата на живописта, манипулираната фотография и инсталацията.

 • image

  Изложба на Елизабет Хайндл, Германия, гост на СБХ

  Магията на пространството е намерила трайно присъствие в живота на Елизабет Хайндл и нейната притегателна сила ни най-малко не е отслабнала. В творчеството си тя е създала редица инсталации, които убеждават със структурата на своите пространства – било то пространства в големи вътрешни помещения или външни пространства, като паркове, площади или пред църкви.

 • image

  Международен цикъл за бразилско изкуство

  Пътуваща изложба на „Колеж арте“, Бризилия

 • image

  Изложба на Бригите Хайнце. Познатото в чуждото

  В настоящата изложба Бригите Хайнце показва рисунки и графики, в повечето от които присъстват фотографии като обекти, който тя заснема по време на свой предишен престой в София – по улиците и в музеите.

 • image

  Kорейски занаяти. Изложба в СБХ

  Корейски занаяти гостуват в зала на СБХ. Посолството на Република Корея в България със съдействието на Столична община Сеул, Общинска асоциация за опазване на нематериалното културно наследство – Сеул, Софийска столична община и Asiana Airlines организира изложбата, която е по повод 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея.

 • image

  Projections. Изложба на чешкия скулптор Лацо Сорокач

  Изложбата се организира по инициатива на Посолството на Чешката република и Чешкият център в София, съвместно със СБХ. На 4-ия етаж на галерията на „Шипка“ 6 са показани творби на чешкия художник и скулптор Лацо Сорокач.

 • image

  Изложба на Диего Мало (Diego Mallo)

  От 8 до 13 октомври в галерията на СБХ на ул.  „Шипка” 6, във фоайето на ет. 4, е представена изложба на испанския художник Диего Мало (Diego Mallo). Визуалният артист от Барселона работи в България един месец и показва работата си от този период.