Галерия (1)

Красимира Друмева / Соларис (детайл)

14 септември – 18 октомври 2021
Полски културен институт – София

Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на световноизвестния писател фантаст и философ Станислав Лем.

В серия дигитални графични отпечатъци Красимира Друмева разработва откъси на свободни съставни елементи от авторски фотографии. Композициите представляват фотографски колажи на съвременна архитектурна среда, на природни елементи и на детайли от различни фактурни повърхности от емблематични места по света. Сложните пространствени модификации структурират футуристични измерения, които въвличат зрителя в един илюзорен свят между съвремие и фантастика. Всеки отделен кадър е трансформиран и участва в деструкцията на времето и пространството, но същевременно всяка отделна част съдържа собствена вътрешна асоциация и отделна точка на отпътуване.

Геометричните елементи определят на пръв поглед общата художествена композиция, но дълбоко зад това се крие вътрешният ритъм на цвета и личното авторско преобразуване на отделните кадри в динамично декомпозиране на линиите, съчетано в една вътрешна метафизична структура. Сблъсъкът на микромотивите от своя страна пък довежда до преобразуването им в чисти и абстрактни форми.
Интерес будят елементите на играта, променящи се в зависимост от цвета, светлината и ъгъла на пречупване на отделните мотиви, поставени между естествената и илюзорната среда, които ни напомнят за магическия ефект на калейдоскопа. На пръв поглед физическото присъствие на човека липсва. Но това е съвсем естествено като главна фигура, тъй като той е погълнат от утопичните пориви, сакралните моменти на самота и философското съзерцание, отвъд разпознаваемото и отвъд рационалната вътрешно присъща логика.

Смислови групи: