Галерия (6)

април 2022
РКИЦ, София

В рисуването върху коприна, тази специфична текстилна техника, Тамара Здравкова е сред художниците, достигнали завидно ниво. Картините ѝ се отличават с изтънчена деликатност в унисон с нейната чувствителност. От любимия си художник Густав Климт тя заимства търсенията по посока на сецесиона и символизма. Пристрастията ѝ към тези художествени направления се изразяват в творческо пресъздаване на специфичното за тях.

Изящната, спокойна и ненакъсана линия

е основен в пластично отношение елемент в работата на Тамара Здравкова и подчертава декоративната цветност на произведенията. Декоративността като художествен принцип я привлича.

В изложбата си „Пасхална радост“ тя показа пейзажи, във всеки един от които рисува руски църковни храмове. Те се отличават с плоскостно-декоративното звучене, а в тях линията има важно значение като лайтмотива в музикалното произведение.

  • Тамара Здравкова / Храм, рисунка върху коприна
  • Тамара Здравкова / Храм, рисунка върху коприна

Тамара завършва Факултета за приложни изкуства на Московския текстилен институт. През 1965 съдбата я довежда в България и тук продължава образованието си в Художествената академия. Шанс за нея е, че още в началото на развитието си като художник среща изключителна творческа личност в лицето на своя професор Марин Върбанов. Той я насочва към модата и дълги години тя се изявява, като проектира платове, облекла и различни артикули за текстилната промишленост. През годините усъвършенства своите идеи и търсения, а живописният ѝ усет я подтиква да рисува картини. Така от модата преминава към декоративния текстил, без да може да устои на

голямото изкушение – рисуването върху коприна.

Първите уроци в тази техника с древен китайски произход тя получава при Марин Върбанов, който през 50-те години специализира в столицата на Китай. Интересът на Тамара към рисуването върху коприна я кара да изпълни всички препоръки на своя професор, достигайки завидно майсторство в тази нелека техника.

Тамара Здравкова активно участва в общите художествени изложби на СБХ и има повече от 20 самостоятелни представяния у нас и в чужбина. Творбите ѝ са притежание на държавни институции и частни колекции в България, Австрия, Германия, Русия, САЩ, Франция, Япония и други страни по света.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 03 / 2022, 19 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: