Галерия (5)

29 октомври – 17 ноември 2021
СБХ – Шипка 6, зала 1B

Изложбата на Цветан Казанджиев беше едно от запомнящите се културни събития в София тази година.
Цветан Казанджиев е роден в Ямбол на 17 октомври 1960 и е член на СБХ повече от 30 години. Зад гърба си има над 150 забележителни участия в различни международни графични форуми и конкурси, десетки самостоятелни изложби в редица галерии в България и чужбина. Носител е и на множество престижни награди. В последните десетилетия Казанджиев усилено и задълбочено работи в сферата на живописта.

Определил границите на колористичното експериментаторство,

той усъвършенства специфичната си техника и постепенно оформя характера и особеностите на своя разпознаваем стил.

Цветан Казанджиев / от изложбата


В „Пътят“, последната мащабна експозиция след серия от изложби в страната, Цецо Казанджиев показа пред столичната публика внушителна избрана част от живописните цикли, множество нови акварели, специално подготвени за изложбата, както и интересна поредица рисунки.

  • Цветан Казанджиев / от изложбата
  • Цветан Казанджиев / от изложбата


Вече съм споделял как някога, търсейки своя път в живописта, съм се възхищавал на постигнатите от Цветан пластични резултати. Учил съм се от тях и съм се стремял да спазвам маркировката по прокараната от него пътека, съобразявайки посоките, в които може тя да отведе.Друг почитател на творчеството на Казанджиев, известният издател и поет Иван Гранитски, неведнъж проникновено и авторитетно е изразявал своите прозрения: „Този творец е труден за разбиране, защото през годините се опитва да съвместява диаметрално противоположни внушения в дълги серии живопис, акварел, графика или рисунка, които впечатляват с естетико-художествените си провокации. Той би могъл да бъде упрекнат в прекалена елитарност, в езотеричност, абстрактност и даже космополитност на пластическата визия. Но ако внимателно следим отделните му изложби, ще видим, че освен митологическите алюзии, освен многопластовите културни реминисценции и веяния от знакови епохи и техните цивилизационни послания той неизменно стъпва и върху

богатата хроматична традиция на българското народно творчество.

Ето защо е колкото космополитен, толкова и национален […] В известен смисъл платната на Цветан Казанджиев са като прозорци към други светове. Понякога като че ли иска да ни каже, че тези светове са по-реални от света, в който живеем.“

Тези имагинерни образи, абстрактни светове, малки вселени, завихряни, но и заключени върху повърхността, ограничени от размера на платното или хартията, цветностите, попили в растера ѝ, или линейните фигурки, играещи си с динамиката или статиката на четириъгълния или кръглия формат – това са средствата, формите и пространствата, с които Цецо Казанджиев като художник-маг създава своите илюзии-реалности.

Любен Генов

Смислови групи: