Данаил Атанасов / Сън

7 – 27 май 2019
галерия „Мисията“, МВнР

Данаил Атанасов е познат сред ценителите на изобразителното изкуство като емоционален и чувствителен художник. Той е един от изявените художници не само в Перник, където живее, но е и с видимо присъствие в българското пластическо живописно пространство. Отдавна и с интерес следя неговото последователно творческо развитие. За мен то притежава особена магична и в същото време много поетична енергия, която е закодирана в играта на нежно преливащите багри. Композициите му се отличават с особен аристократизъм на цветовата гама и изискан финес на детайла. Художникът с лекота импровизира върху платното и търси различни внушения. С математическа точност намира местата и формата на цветовите акценти, в които влага истинска страст. Благородство, човеколюбие, надежда и среща с вечните стойности в изкуството откриваме втъкани в неговите творби. При внимателно вглеждане в тях откриваме дълбоко вътрешно състояние, равновесие между форма и цвят и архаична мощ на живописната материя, които майсторът влага върху платното.

Има нещо много символично между името на галерията и богатата творческа дейност на Данаил Атанасов, която за него е най-важната мисия на живота му. Неслучайно той е носител на множество награди за своето творчество. Отличен е с Голямата награда на СБХ от Зоналната изложба „Струма 2016“. Той е непрестанно творящ художник с младежки плам в сърцето си.

В поредната изложба, наименована „Живопис“, Данаил е представил последните си работи, които той неуморно и усърдно рисува в своето ателие. Той отдавна работи в областта на абстрактната живопис. Художникът с постоянство и упоритост изгражда един типично негов конструктивен стил, който вълнува и въздейства на различни нива. Той истински се забавлява и играе с композирането на различни геометричните форми. Със своите естетски качества неговата живопис определено докосва най-чувствителните струни на човешката душа. В нея откриваме закодирани скрити послания, които се разкриват при продължително общуване с творбите. Когато гледаме неговите картини, се пренасяме в пространства, в които се докосваме визуално до онези нежни трептения, характерни за дълбините в космоса и пространствата, в които се вихрят вълшебните космически ритми.

Данаил Атанасов владее и друго изкуство на професионално ниво. Великолепно свири на китара и пее с невероятно завладяващо чувство.
И неслучайно
в неговите живописни произведения двете музи си правят среща.

Едни от тях са с определени музикални наименования. Правят впечатлениe музикалните вибрации, отразени в картините „ „Акорд“, „Опус“, „Мисисипи блус“, „Джем сешън“, „Блу ноут“, „Секунда“. Големият талант на художника се вижда в умението му да улавя и същевременно да преживява звуците на тишината. „Тишина“ и „Пауза“ са част от нежните музикални усещания, представени на изложбата. Сред полифоничното звучене на работите се отличават произведенията „Страници“, „Сън І“ и „Сън ІІ“. Те са изградени с много чувство и са представителни за характерния за артиста абстрактен конструктивизъм. В тях също има добре темперирани цветови отгласи. В други произведения се усеща една особена компресия на чувствата.

Дълго ще помня пламтящото спокойствие в „Докосване“, която силно ме завладя още при първия поглед с определено мажорното си излъчване и експресивните контрасти.
Всичко това превръща картините на Данаил Атанасов в непреходна ценност. Съвсем естествено негови произведения са собственост на НХГ, музея „Оу Атона“, арт център в Минеаполис, музея „Барсело“ в Палма де Майорка и на множество колекционери от Полша, Италия, Гърция, Франция, Холандия, Словакия, Португалия и Русия.

Смислови групи: