Николай Бузов / Асиметричен триптих

16 юни – 17 юли 2021
галерия „Сердика“, София

Калейдоскоп е онова омагьосващо устройство, което ни кара да мечтаем. Истинско очарование от малки цветни стъкълца, които се превръщат в причудливи форми и плетеници, а след това се разпадат и се подреждат в нови и нови и така до безкрайност. Кутия, пълна с разноцветни светлини, която ни връща в детството. Как един обикновен цилиндър ни е забавлявал с часове?

Отговор на този въпрос ни дава художникът Николай Бузов с най-новата си изложба „Калейдоскоп“ в галерия „Сердика“. Една от сериите, носеща същото име, посреща и притегля зрителя към неуловимия простор от цветни светлини и сенки, загадъчно привлекателни и необичайни, овладени и доведени от автора до определено съотношение и своеобразен ритъм. Николай Бузов свободно борави с похватите на фотографията, организира пространството, манипулира го, сменя мащаба и добавя голяма доза инвенция. В неговите платна светлината е част от формирането на цялостен сетивен образ, чрез който художникът съпоставя различни цветни обеми, които свързва, подрежда и комбинира в опит да открие нови посоки и реалности. Отражението е отблясък и част от едно „хаотично пространство“, което той постепенно оранизира и допълнително насища с цвят.

Визуалният език на Николай Бузов е разпознаваем и следва
неговата строга логика на подредба и баланс на композицията.

Той смело противопоставя обеми и живописни структури, играе с рефлексията, с близките и далечни съотношения на отделни части, с двуизмерното пространство и илюзията за триизмерност на обекта. Неговият начин на изразяване обхваща разнообразен спектър от геометрични фигури и знаци в смели цветове, композиционно „поставени“ в имагинерно пространство. Авторът непрекъснато усъвършенства своя визуален речник от линии, правоъгълници, многоъгълници, хоризонтално и вертикално вградени форми, създаващи илюзорна представа за друга всеобхватна реалност.

В изложбата на Николай Бузов като символична спирала всяка творба има точно избрано и премислено от автора място, в което той е събрал най-новите си произведения „Калейдоскоп“, „Лични /персонални/ знаци“, „Асиметричен триптих“, „Остриета“, „Бяло“, „Егоцентрично“ (акрил върху платно, смесена техника върху платно), групирани в няколко серии, концептуално обмислени и въздействащо подредени в пространството обекти.

Смислови групи: