Галерия (4)

В тишината на галерия „Дебют“, само на няколко стъпки от шумната суета на градския център в София изложбата на Васил Вълев пренася в друго пространство – подредени малък и среден формат пейзажи, портрети, фигурални композиции, рисунки, етюди в различни живописни и графични техники. Картините разказват за един живот, изпълнен с надежда, борба, болка, любов, низ от спомени, анализи, трудности и успехи, разказват искрено за

ценностите и опита, придобит във времето.

Силата на всеки човек идва от неговите корени, от умението да обичаш ближния. При Васил Вълев тази силна връзка с природата и фолклорните традиции на Карнобатския роден край (роден е в с. Сигмен, 1934) хармонично е съчетана с таланта на твореца – точност в наблюдението, емоционална чувствителност и майсторство в изграждане на пластичната форма.

Васил Вълев завършва Художествената академия (1959) в класа на проф. Георги Богданов, специалност „Стенопис“, заедно с други именити български художници. Творчеството му е богато и произведенията му са представили съвременното българско изкуство по всички краища на света (Азия – Багдад, Латинска Америка – Богота, Европа).

Васил Вълев  / от изложбата


Сред многобройните му произведения акварелите и рисунките разкриват в най-голяма дълбочина неговата лирична чувствителност, прецизност в наблюдението, които му помагат с артистична лекота да изрази художествения замисъл само с няколко елегантни, но живи, характерни линии или деликатно положени акварелни тонове. В рисунките и акварелите, представени в галерия „Дебют“, се усеща характерната за проф. Вълев лекота в изпълнението, сякаш са изпети на един дъх, но в същото време впечатляват с богатството на колорита, дълбочина на тоновете, сложни тонални гами, понякога приглушени („Привечер“, „Разговор“, „Вечер“, „Пейзаж“), или излъчващи своя собствена светлина от ярки и контрастни цветови акценти. Акварели, които завладяват с дълбочината и искреността на емоционалния изказ.

Рисунките „Среща“ и група жени (без наименование) показват сръчност в изграждане на типажа и завладяваща артистичност, с която са съчетани обобщените обеми на човешките фигури с характерни, но пестеливи детайли. Похват, който разкрива умението на проф. Вълев да премине

от общото към по-камерни измерения.

Изразителната линия и точност в характера ни разкриват голямата класа на старите майстори. Напомнят за рисунките на Бешков и Жендов, за богатството на колорита и меките тонални преходи в картините на Никола Маринов. Да „почувстваш“ емоцията, настроението в една творба още преди да я създадеш, това е кодът за разчитане на вдъхновяващото, поетично въздействие на акварелите на проф. Вълев. „Привечер“, точно преди заник слънце, за миг природата притихва, за да погледне как е изминал денят, тялото е приведено, уморено, последни стъпки към дома, за да съхрани най-доброто от това, което има, и да даде живот на новия ден.

Интересно е пластичното изграждане на портрета на майстор на дърворезбата Петър Кушлев. Контрастната тонална гама в жълто и виолетово подчертава монументално-декоративното звучене на образа.

Галерия „Дебют“ има програма да представи изявени български художници, които са били преподаватели в Художествената гимназия. Един от първите, поканени да гостуват, е проф. Васил Вълев. От Художествената гимназия започва неговият преподавателски път, за да продължи в Художествената академия, НБУ, Варненски свободен университет, Свободна академия „Жул Паскин“. Получените награди във времето остават статистика. Най-голямата награда за всеки творец и учител е признанието на неговите ученици (един от тях е Станислав Памукчиев) за насоките в професионалното им изграждане. Те с уважение споделят за неговата човечност, скромност, топлина в очите, искреност в усмивката, добронамереност, сърдечност, които пораждат любов и доверие.


Ерика Боянова Айджан


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04 / 2018, 19 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

 

Смислови групи: